Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Την Παρασκευή η απολογία Μλάντιτς στη Χάγη


Το πρωί της Παρασκευής θα λογοδοτήσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ο Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορούμενος για δύο κατηγορίες γενοκτονίας, διώξεις, εξόντωση, φόνους, εκτοπισμούς, απάνθρωπες πράξεις, πράξεις βίας, παράνομες επιθέσεις και συλλήψεις ομήρων, που αποτελούν πέντε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τέσσερα εγκλήματα πολέμου...



Το τροποποιημένο κατηγορητήριο εναντίον του Μλάντιτς, περιλαμβάνει 11 κατηγορίες αντί 15, που περιελάμβανε το αρχικό, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος κατηγορούνταν αρχικά για γενοκτονία και για συνέργεια σε γενοκτονία, κατηγορείται πλέον για δύο γενοκτονίες, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και σε κοινότητες στην αρχή του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

Ο Μπράμερτς είπε ακόμη ότι οι ελπίδες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισαν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύλληψη του Μλάντιτς, ωστόσο, ζήτησε από τη Σερβία να εξηγήσει πώς ο Μλάντιτς είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη τα τελευταία χρόνια, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι, που τον βοηθούσαν.

Τη μεταφορά του Μλάντιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαιρέτησε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

“Χαιρετίζω τη μεταφορά του Ράτκο Μλάντιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη συμφιλίωση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή δικαιοσύνη. Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που υπέφεραν και έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Σερβία-Ερζεγοβίνη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: