Έντονο παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ βρίσκεται πίσω από την ανακοίνωση - έκκληση του Υπουργείου Εξωτερικών να μη συμμετέχουν Έλληνες στη φετινή ανθρωπιστική αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας προς τη Γάζα. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 500 πολίτες από σχεδόν 60 χώρες ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στα τουλάχιστον 10 πλοία του Στόλου,...
μεταξύ των οποίων και 50 Έλληνες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα».
Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα το «Έθνος της Κυριακής», πλοία από τον Καναδά και τη Βόρεια Ευρώπη ξεκινούν για το σημείο συνάντησης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ενώ αύριο, Δευτέρα, τα μέλη της διεθνούς οργάνωσης του «Freedom Florilla II - Stay Human» θα κάνει τις τελευταίες ανακοινώσεις πριν ο Στόλος μπει στην τελική του διαδρομή.
Το πρώτο ταξίδι του Στόλου της Ελευθερίας πριν από έναν χρόνο σημαδεύτηκε από το αιματηρό ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» και το θάνατο εννέα ακτιβιστών. Όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και 38 Έλληνες - η δεύτερη πολυπληθέστερη συμμετοχή μετά την τουρκική- απειλήθηκαν, φυλακίστηκαν και κατασχέθηκαν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Φέτος, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να... προλάβει τα γεγονότα. «Οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές. Εξίσου γνωστή είναι η θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Τις θέσεις αυτές τις έχουμε καταστήσει σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.
Επικεφαλής της ελληνικής πρωτοβουλίας, Βαγγέλης Πισσιάς, δήλωσε ότι αντί « το ΥΠΕΗ να αντιτάξει στο θύτη φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει να σεβαστεί τις ανθρώπινες ζωές, ζητεί από εμάς να μην υπηρετήσουμε τον καλό σκοπό μας. Το ΥΠΕΞ φαίνεται ότι συγχέει τη διεθνή κοινωνία των πολιτών με τη διεθνή διπλωματία.
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Σήμα κινδύνου για το στόλο για τη Γάζα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου