Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ισόπαλη η Εθνική στο φιλικό με το Εκουαδόρ


Τζιόλης και Εράσο διαμόρφωσαν το φιλικό 1-1 της Ελλάδας με το Εκουαδόρ στην αναμέτρηση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. Eξαιρετική η ατμόσφαιρα από τους Ελληνες ομογενείς.

Δέκα επτά χρόνια μετά την εφιαλτική, όπως αποδείχθηκε, συμμετοχή της Ελλάδας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, αυτή τη φορά η αποστολή ήταν διαφορετική...



Ενα φιλικό με το Εκουαδόρ που θύμιζε περισσότερο συναυλία Ελληνα καλλιτέχνη για τους ομογενείς, παρά σημαντικός αγώνα και μάλιστα προ των πυλών των καλοκαιρινών διακοπών των διεθνών.

Οπότε, 3 η ώρα τα ξημερώματα πρέπει να ψάξεις να βρεις κάποιο κίνητρο, γιατί, μεταξύ μας, ούτε ο Σάντος είχε. Σίγουρα, τα ματς του Σεπτεμβρίου για τα προκριματικά του Euro είναι κρίσιμα, αλλά ο Πορτογάλος, επίσης σίγουρα, δεν περίμενε το φιλικό με το Εκουαδόρ για να βγάλει τα συμπεράσματά του και να κάνει τα πλάνα του. Ειδικά όταν στην αρχική ενδεκάδα επιλέγει παίκτες που στα επίσημα ματς της Εθνικής δεν έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι τα φιλικά παιχνίδια και δη αυτό έχουν σημασία ενόψει της κλήρωσης των προκριματικών του Μουντιάλ και, επίσης το γεγονός, ότι κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, από έναν τραγουδιστή που απορείς γιατί δεν πήγε στο "Αμερική έχεις ταλέντο" (άσε που πήγε να ξυπνήσει τη γειτονιά...), είδαμε, μεταξύ των πιτσιρικάδων που συνόδευαν τους ποδοσφαιριστές, και ένα με φανέλα του Ολυμπιακού. Πάντως, πέραν της πλάκας, σε αυτά τα παιχνίδια καταλαβαίνεις την αγάπη των ομογενών για την πατρίδα τους. Συγκινητική η αντίδραση των Ελλήνων κατά την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Από κει και πέρα στο αγωνιστικό κομμάτι, το παιχνίδι άργησε να αποκτήσει ρυθμό. Η διάθεση των 22 ποδοσφαιριστών και δη των Ελλήνων υπήρχε, και μάλιστα ολοένα ανέβαινε με τον κόσμο να "σπρώχνει" με τα συνθήματά του, αλλά το ματς ανέβασε ταχύτητα μετά το γκολ του Τζιόλη με κεφαλιά στο 16' μετά από εκτέλεση φάουλ του Φωτάκη στην καρδιά της περιοχής των αντιπάλων. Αυτή ουσιαστικά ήταν και η τελευταία ευκαιρία μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους, αφού δεν σημειώθηκε κάποια άλλη αξιόλογη φάση, αν και οι προσπάθειες γι' αυτό, δεν έλειψαν.

Στο δεύτερο μέρος, το Εκουαδόρ ήταν εκείνο που μπήκε πιο δυνατά και με τον Μέντεζ να κάνει αρκετές φορές άνω-κάτω την ελληνική άμυνα και να σερβίρει το γκολ της ισοφάρισης, τα πράγματα άλλαξαν και μάλιστα δυσκόλεψαν για την Ελλάδα. Γι' αυτό εξάλλου, ο Σάντος φρέσκαρε την ενδεκάδα με αλλαγές.

Μάλιστα, η ενδεκάδα έμοιαζε πολύ με αυτή κόντρα στη Μάλτα, άρα μπορεί να χαρακτηριστεί "βασική", κάτι λογικό, αφού ο Φερνάντο Σάντος έδειξε ξεκάθαρα την επιθυμία του να έρθει το νικηφόρο αποτέλεσμα, τόσο για την κατάταξη και τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ, όσο και για την τεράστια παρουσία στις εξέδρες των Ελλήνων ομογενών.

Η μοναδική αξιόλοξη φάση μέχρι το σφύριγμα της λήξης και αυτή που θα μπορούσε να φέρει το 2-1 ήταν με το Νίνη στο 88ο λεπτό, αλλά το τέρμα δεν ήρθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: