Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Θρίλερ στο ΠΑΣΟΚ με τους "αντάρτες"

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά τη δεύτερη ουσιαστικά δημόσια άρνηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να το ψηφίσει.

Η δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο γιατί έχει συνειδησιακό πρόβλημα «να ψηφίσει αυτά τα μέτρα», δεν προκάλεσε μόνο ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, έφερε και αναστάτωση στο προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι χθες διαβεβαίωνε ότι «ελέγχει την κατάσταση» και πως οι διαρκείς συζητήσεις με τους βουλευτές «έχουν αποτέλεσμα».

Η βεβαιότητα αυτή, προερχόμενη κυρίως από τις συνεχείς επαφές του προεδρείου αλλά και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων με βουλευτές που εμφανίζονταν όλο το προηγούμενο διάστημα να διατυπώνουν αντιρρήσεις τόσο για το Μεσοπρόθεσμο όσο και για τις αποκρατικοποιήσεις, τέθηκε χθες εκ των πραγμάτων σε πλήρη αμφισβήτηση, καθώς:....

n Με τον κ. Ρομπόπουλο είχαν γίνει περισσότερες από πέντε κατ' ιδίαν επαφές και ο βουλευτής εμφανιζόταν «να μην έχει πλέον πρόβλημα».

n Μετά τον ανασχηματισμό και την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών εμφανιζόταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιόδοξος ότι «αλλάζει το κλίμα».

n Στην τελευταία συνάντηση, προ τριημέρου, με τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα είχε διαβεβαιώσει ότι «θα ψηφίσει υπέρ του Μεσοπρόθεσμου».

Τι μεσολάβησε από τότε, κανείς δεν ήταν σε θέση να δώσει μια απάντηση. Η ουσία είναι όμως ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει, «να έχουμε από κοντά τους βουλευτές», τινάχτηκε στον αέρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην «επιχείρηση» είχε μετάσχει ενεργά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος χθες, για δεύτερη φορά, επανέλαβε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι για κάθε αποκρατικοποίηση (εννοείται μεγάλης εμβέλειας) θα κατατίθεται στη Βουλή ειδικός νόμος, κατ' εφαρμογήν του λεγόμενου εφαρμοστικού νόμου ο οποίος ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη.

Επιδεικνύοντας ευελιξία πολύ μεγαλύτερη του προκατόχου του, ο κ. Βενιζέλος, με τον τρόπο αυτό, έδωσε διέξοδο στους βουλευτές που είχαν διατυπώσει αρχικά την πρόθεση να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο λόγω ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, παρέχοντάς τους την εναλλακτική να ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου και αργότερα να καταψηφίσουν τον ειδικό νόμο για την αποκρατικοποίηση του φορέα για τον οποίο αντιδρούν. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης, που αντιδρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου που διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Τώρα, μετά το «συμβάν» με τον κ. Ρομπόπουλο, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσουν τόσο οι προαναφερόμενοι βουλευτές όσο και άλλοι, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν αντιρρήσεις για το σκληρό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε προχθές ο κ. Βενιζέλος. Υπενθυμίζεται επίσης ότι υπάρχει και η περίπτωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέα Μακρυπίδη, ο οποίος αντιδρώντας στη μη υπουργοποίησή του παραιτήθηκε προς στιγμήν από γενικός εισηγητής του Μεσοπρόθεσμου.

Αρμόδιοι της Κ.Ο. που ρωτήθηκαν σχετικά με τις αντιδράσεις των βουλευτών, ανέφεραν πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η περίπτωση του Ρομπόπουλου είναι μεμονωμένη» και πως «δεν θα υπάρξουν άλλες "απώλειες" γιατί οι βουλευτές καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η επιψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».
ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

Το πόσο κρίσιμο είναι να περάσει το Μεσοπρόθεσμο, το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο Πρωθυπουργός. Τόσο που το δημοσιοποίησε... εμμέσως, μέσω της πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ι. Ραντίκοβα, με την οποία συνομίλησε την περασμένη Τρίτη. Εκείνη δημοσιοποίησε την ανησυχία του, χωρίς φυσικά να τον ρωτήσει, και αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου έτρεχε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Σύμφωνα με την εκδοχή του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ουδέποτε είπε ότι φοβάται καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, απλώς είπε στην ομόλογό του πως δεν επρόκειτο να περάσει από την ελληνική Βουλή αν προέβλεπε ως όρο την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων για τον δανεισμό από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: