Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στη νέα κυβέρνηση


Μετά το πολιτικό θρίλερ – με στοιχεία παρωδίας – που έζησε η χώρα την Τετάρτη, απομένουν λίγες ώρες μέχρι την αναγγελία της καινούριας κυβέρνησης, που ίσως έχει το λιγότερο χρόνο ζωής από κάθε άλλη κυβέρνηση στη χώρα, δεδομένου ότι δεν είναι απόλυτα σίγουρη η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή...



Ο μόνος σίγουρος που θα παραμείνει στο πόστο του είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κυριολεκτικά έκανε στροφή 180 μοιρών μέσα σε μία περίπου ώρα, μετά και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον αδερφό του Νίκο Παπανδρέου.

Όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Παπανδρέου τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό με το που άκουσε ότι δέχθηκε να παραιτηθεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καταφέρνοντας να τον πείσει να κάνει σαρωτικό ανασχηματισμό όπερ και εγένετο.

Πιέσεις όμως ασκήθηκαν και από υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από υπουργούς, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τις προσωρινές – όπως αποδείχθηκαν – αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Έτσι λοιπόν, ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών και αυτή τη στιγμή “ακούγονται” διάφορα ονόματα, τουλάχιστον για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται ως επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αφού είναι πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άφθαρτος σε σχέση με την εσωτερική πολιτική ζωή.

Ο κ. Παπαδήμος υπήρξε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν άμισθος σύμβουλος του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου.

Πάντως, λέγεται πως ο κ. Παπαδήμος έχει θέσει σκληρούς όρους για να αναλάβει το υπουργείο, αφού θέλει να έχει τους δικούς του συνεργάτες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Ένα όνομα που “ξαφνιάζει” αλλά ακούγεται επίσης έντονα στα δημοσιογραφικά “πηγαδάκια” είναι αυτό του Αλέκου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για πρόσωπο που προτείνουν ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως ο ίδιος θέλει να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα λιτότητας γι'αυτό και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς.

Αν εξασφαλίσει τον υπουργικό θώκο, η νέα κυβέρνηση ίσως δεν εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικρατέστερος για να φύγει, εν τούτοις υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τον κ. Παπανδρέου να διαχωρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε δύο μέρη: σε αυτό που θα ασχολείται με την τρόικα και αυτό που θα ασχολείται με τον προϋπολογισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μείνει στο κομμάτι της τρόικας...

Ως προς τα άλλα υπουργεία, σίγουροι για τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση είναι ο εξής ένας: Ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αναδεικνύεται ως ο πιο επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης και μετά την “πτώση” του άλλοτε δυνατού χαρτιού της κυβέρνησης Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται ως το νούμερο 2 μετά τον πρωθυπουργό.

Εκτός κυβέρνησης θα τεθούν σίγουρα τρία πρόσωπα: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος – για ευνόητους λόγους -, ο Γιώργος Πεταλωτής – τη θέση του οποίου θα καταλάβει όπως όλα δείχνουν ο Παύλος Γερουλάνος και η Τίνα Μπιρμπίλη, η “ακτιβίστρια” της κυβέρνησης που ποτέ δε συμπάθησε κανείς μέσα στο υπουργικό Συμβούλιο λόγω της “απειθαρχίας” της στην κυβερνητική πολιτική.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: