Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στην ολομέλεια της Βουλής οι "Αγανακτισμένοι"


Στον απόηχο των κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» και του χθεσινοβραδινού αποκλεισμού της Βουλής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων...



Στον σχολιασμό της επικαιρότητας, η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της Κώστα Μαρκόπουλου, απέδωσε στην κυβέρνηση «την ευθύνη του κοινωνικού αδιεξόδου και της απελπισίας», ενώ και ο βουλευτής της Κώστας Τζαβάρας, εστιάστηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, κατηγορώντας τον, πως «συντηρεί συνειδητά την μήνιν των αγανακτισμένων», σε μιαν επιλογή που «μονάχα στο χάος» μπορεί να οδηγήσει.

Για την ιαχή του πλήθους που κατηγορούσε τους πολιτικούς συλλήβδην ως «κλέφτες», ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «είναι ανεπίτρεπτο απ' όλους μας να ανεχόμαστε αυτήν την ιαχή και μάλιστα να έχει παγιωθεί ως μόνιμη επωδός του λαού: Χθες ένοιωθα σαν τον «άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει» - μέρος μιας φυλακής που του επιβάλλουν άλλοι, για να σταματήσουν κάθε λειτουργία μέσα σ' αυτή την αίθουσα», ανέφερε ο κ. Τζαβάρας. «Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε στο βόρβορο του λαϊκισμού, που δυστυχώς πιάνει στηρίγματα σ' αυτόν το λαό και είναι αποτέλεσμα παροχής κάποιων κυβερνητικών στελεχών προς αυτό τον λαϊκισμό», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

«Ψυχραιμία. Όλοι μας έχουμε την ωριμότητα να διαχειριστούμε αυτές τις εκδηλώσεις», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος υπερασπίστηκε και τον υπουργό των Εξωτερικών, λέγοντας πως θα ήταν πολύ εύκολο αλλά ταυτόχρονα άστοχο να χρεωθεί εκείνος την λαϊκή αγανάκτηση. Το αντίθετο συμβαίνει: ο σχολιασμός του κου Τζαβάρα «αποτελεί μία συνέχεια στην αλυσίδα των επικίνδυνων τοποθετήσεων» - και τα κόμματα οφείλουν να οριοθετούν τις εκδηλώσεις των πολιτών, παρατήρησε.

Περισσότερο ευμενώς υποδέχθηκαν τις διαδηλώσεις οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με τον εισηγητή του κόμματος, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, να συμφωνεί πως πρέπει «να επιστραφούν τα λεφτά στο λαό, να δημευθούν εξουσίες εν ανάγκη», ακόμα και αν δεν οφείλεται στη διαφθορά ολόκληρο το δημόσιο χρέος. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, δήλωσε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει με ευμένεια «διαμαρτυρίες που γίνονται σε ειρηνικό πλαίσιο, που προβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο (την ελληνική σημαία) και στις οποίες ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος». Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίαζαν ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, πως θα αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη Βουλή - κάτι που επιβεβαίωσαν οι βουλευτές του κόμματος, αλλά μονάχα ως απλό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, κατά την σημερινή επίσκεψη του κου Καρατζαφέρη στον Πρόεδρο της Βουλής, δεν συζητήθηκε καθόλου η προοπτική αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με διευκρινίσεις του δευτέρου.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπήρξε περισσότερο λακωνικός απ' όλους σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα οξύνονται και για ορισμένους παραοξύνονται - αλλά όχι για όλους». Η ομιλία του κ. Χαλβατζή, όπως και του εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος στο νομοσχέδιο, αφορούσε αποκλειστικά τις διατάξεις του.

«Δεν είναι δυνατόν τούτες τις ώρες η Βουλή να ζει στο δικό της κόσμο και να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της - δεν είναι δυνατόν κάποιοι σ' αυτήν την αίθουσα, να συμπεριφέρονται όπως στον Τιτανικό λίγο πριν πέσει στο παγόβουνο» σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ένα ιστορικό έθνος κινδυνεύει με εξαφάνιση από τις επιλογές της κυβέρνησης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταφερθεί στη συνέχεια εναντίον του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, «παρά το γεγονός, πως ό,τι έχει ιδιωτικοποιηθεί σ' αυτή τη χώρα έχει καταστραφεί».

«Τι υπερασπιζόμαστε;» αναρωτήθηκε απαντώντας ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Τη λογική ενός πελατειακού κράτους που προσλαμβάνει συνεχώς, εχθρικό προς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα - ένα είδος κρατικού καπιταλισμού που αναδείχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, οδηγώντας σε τεράστιες αδικίες και ανισότητες; Μέσα απ' τις πολιτικές μας, πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, να απεγκλωβίσουμε δυνάμεις που είναι φυλακισμένες στη λογική της γραφειοκρατίας, της χειραγώγησης και του κρατισμού».

Όσο για τον Κώστα Μαρκόπουλο (ΝΔ), που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, αφού «τα κάνει όλα πρωθύστερα» και διατηρεί ένα φορολογικό καθεστώς εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα, ο κος Χρυσοχοΐδης, υπενθύμισε πως «το 6% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του 2004, έγινε 14% το 2009, πιάνοντας ιστορικό ρεκόρ. Σήμερα επιχειρούμε να μειώσουμε αυτό, μέσα από την αύξηση των εξαγωγών». Όσο για το ύψος της φορολογίας, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να διευκρινίσει, «πού θέλει να πάει τους φόρους σ’ αυτήν τη χώρα».

«Η Ελλάδα σε σχέση με τους γειτόνους της, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της Ε.Ε., έχει τους δείκτες φορολόγησης πολύ ψηλά», επέμεινε ο κος Μαρκόπουλος. «Οι προθέσεις σας είναι καλές, αλλά το περιβάλλον είναι δυσάρεστο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, η μείωση των φόρων συμφιλιώνει τον πολίτη με την πολιτεία και δίνει το δικαίωμα στην πολιτεία να κυνηγήσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή».

«Η Ελλάδα δεν έχει υψηλή φορολογία», αντέτεινε ο υπουργός. «Υπάρχουν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου οι φόροι είναι έως και διπλάσιοι. Να συμφωνήσουμε τουλάχιστον πως δεν μπορούμε να πάμε σε επίπεδα FYROM. Βουλγαρίας και Αλβανίας και δεν μπορούμε να πάμε σε αποφορολόγηση των επιχειρήσεων, γιατί θα είναι κακό για όλους», πρότεινε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: