Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Στην Αθήνα Αμερικανός "ειδικός" με σχέδιο αναδιάρθρωσης


Επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου, την αντιπολίτευση αλλά και με τράπεζες, έχει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών, Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος έρχεται ανεπίσημα για να “πουλήσει” το σχέδιο που καταστρώθηκε για τη Λατινική Αμερική, γνωστό και ως Brady Plan, και που στην ουσία αφορά μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους...



Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ο Νταλλαρα, ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του σχεδίου αυτού που εφαρμόστηκε στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980, το οποίο έδινε κίνητρα στις τράπεζες για να κάνουν παραχωρήσεις για τα δάνεια τους προς τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Η βασική ιδέα ήταν να ενθαρρύνει τις τράπεζες να ανταλλάξουν τα δάνεια τους με ομόλογα, πράγμα που θα ελάφρυνε το δημόσιο χρέος των χωρών.

Τα ομόλογα αυτά θα έφερναν βελτιώσεις – εγγυήσεις στο επιτόκιο για ένα ή δύο χρόνια και μια εγγύηση για τελική αποπληρωμή.

Οι εγγυήσεις αυτές αφορούσαν αμερικανικά κρατικά ομόλογα που αγοράζονταν από την χώρα δανεισμού και τοποθετούνταν σε δεσμευμένους λογαριασμούς, οι οποίοι θα δίδονταν στον κάτοχο σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής (δηλαδή πτώχευσης).

Τα πράγματα βέβαια για την Ελλάδα είναι λίγο πιο περίπλοκα σε σχέση με τη Λατινική Αμερική του 1980, καθώς για την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρουν πως οτιδήποτε μοιάζει με “χείριστη αντιμετώπιση των ομολογιούχων” θα αποτελεί πτώχευση, ακόμα και αν συμφωνήσουν να αγοράσουν νέα ομόλογα.

Παρ' όλα αυτά ο Νταλλάρα θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο με το σχέδιο Brady.

Μιλώντας στην WSJ, ο Νταλλάρα υποστήριξε πως πιστωτικές βελτιώσεις – όπως αυτές με τα αμερικανικά ομόλογα – θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους ιδιώτες ομολογιούχους που συμβάλλουν στην ελληνική διάσωση.

“Η δυνατότητα ενίσχυσης της ποιότητας κάθε νέας πίστωσης, θα πρέπει να είναι μέρος της συζήτησης, δεδομένου ότι θα πρόκειται για κάτι πραγματικά εθελοντικό και όχι ένα ένα πιστωτικό γεγονός”, είπε ο Νταλλάρα, χωρίς όμως να εξηγεί το πώς θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: