Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Στο CCC υποβάθμισε ο S&P 4 ελληνικές τράπεζες



Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας 4 ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's από Β σε CCC.

Η υποβάθμιση αφορά: την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank Ergasias, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς...



Την ίδια μέρα ο οίκος Fitch εξέφρασε τη θέση του σχετικά με τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με τις δυνητικές επιλογές που συζητούνται για την αναδιάρθρωσή του.

Ο οίκος αναφέρει ότι θεωρεί τόσο την επιλογή της ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν ιδιώτες με νέα ομολόγα (σ.σ.: με βάση την πρόταση της Γερμανίας) όσο και την επιλογή της αναχρηματοδότησης των ομολόγων στη λήξη τους (σ.σ.: που φέρεται να προτιμά η ΕΚΤ) ως επώδυνη ανταλλαγή χρέους (distressed debt exchange).

Όπως προκύπτει, ωστόσο, από την ανακοίνωσή του, θα υπάρξουν διαφορές στην αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την επιλογή αναδιάρθρωσης που θα γίνει.

Στην περίπτωση αναχρηματοδότησης των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δέσμευσης των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στη σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας RD (Restricted Default), ενώ η αξιολόγηση των ομολόγων θα υποβαθμισθεί πιθανόν στην περιοχή του CCC.

Μόλις ολοκληρωθούν οι συναλλαγές, ο Fitch θα άρει την αξιολόγηση μερικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα και η νέα αξιολόγηση του θα αντιστοιχεί στον κίνδυνο που θα υπάρξει μίας μελλοντικής επώδυνης συναλλαγής.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής ομολόγων με νέα ομόλογα και αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, ο οίκος θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση για την Ελλάδα στην κατηγορία της περιορισμένης χρεοκοπίας RD, ενώ τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν θα υποβαθμισθούν στην κατηγορία D, όπου και θα παραμείνουν όσο διάστημα η αξιολόγηση της Ελλάδας παραμείνει στη βαθμίδα της περιορισμένης χρεοκοπίας.

Υπενθυμίζεται πως ο οίκος S&P μια μέρα πριν προέβη στην υποβάθμιση της Ελλάδας κρίνοντας πως είναι «εξαιρετικά πιθανό η χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

«Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)».

Προσθέτει ακόμη πως «οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού στο οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ αυξάνονται, με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας και τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ελλάδας».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά από τη συγκεκριμένη υποβάθμιση η χώρας γίνεται το κράτος με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στην υφήλιο!

«Η απόφαση υποβάθμισης γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια. Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: