Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Όλη η επιστολή και οι υπογραφές των δεκαέξι που δεν φοβήθηκαν την απειλή για διαγραφή

Όλη η επιστολή και οι υπογραφές των δεκαέξι που δεν φοβήθηκαν την απειλή για διαγραφή
Τελεσίγραφο έστειλε το Μέγαρο Μαξίμου στους περίπου 25 βουλευτές οι οποίοι ετοιμάζονταν να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 'Όποιος υπογράψει διαγράφεται και πάμε σε εκλογές" διαμηνύθηκε.

Μετά τις πιέσεις την επιστολή υπέγραψαν 16 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι:...



Π. Κουρουμπλής, Σούλα Μερεντίτη, Π. Κουκουλόπουλος, Ε. Νασιώκας, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Σοφία Γιαννακά, Β. Γερανίδης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, Κ. Καρτάλης, Θ. Ρομπόπουλος. Μ. Τζελέπης, Όλγα Ρενταρή.

Η πλειοψηφία των βουλευτών, στην αναμέτρηση για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007 στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην επιστολή, στην οποία επήλθαν αλλαγές, αναφέρεται ότι ουδείς διανοείται ότι οι θυσίες του λαού δεν θα πιάσουν τόπο , ενώ ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο βρισκόμαστε και πάλι σε μεταίχμιο. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνει απολογισμός και προτείνεται να συνεδριάσουν τα θεσμικά όργανα της Βουλής και του κόμματος ώστε να συζητηθούν και τα όσα έγιναν, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο.

Η διαρροή της επιστολής και του περιεχομένου της, έχει προκαλέσει γκρίνιες μεταξύ των βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι, αλληλοκατηγορήθηκαν και έφτασαν μέχρι... μαλλιοτραβήγματος, έστω και αν ένας δεν έχει μαλλιά να του βγάλουν.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κείμενο της επιστολής θα αλλαζόταν και θα γινόταν πολύ πιο ήπιο, ώστε όταν δημοσιοποιούνταν να μην προκαλούσει μεγαλύτερο θόρυβο από αυτόν που ήδη προκάλεσε.

Από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, από πληροφορίες που 'ηθελαν 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ετοιμάζουν επιστολή στον Πρωθυπουργό, θέτοντας όρους για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Αργότερα άρχισαν να διαρρέουν απειλές για διαγραφές και επίρριψη ευθυνών σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Την επιχείρηση «μπλοκαρίσματος» ανάλαβαν η διευθύντρια της ΚΟ Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο ΓΡαμματέας της ΚΟ Βασίλης Εξαρχος, ενώ κάποιοι από τους βουλευτές κλήθηκαν στο Μαξίμου για «συστάσεις».

Η επιστολή και οι υπογραφές

Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές.
Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κανείς δε μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα ένα χρόνο μετά σ’ ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι.
Γιατί;

Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός

Είναι ζήτημα πατριωτισμού
Είναι ζήτημα Δημοκρατίας
Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας

Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις – αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).

Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκλιση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής, αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:
1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2. Μεσοπρόθεσμο – πρόσθετα μέτρα 2011 - αποκρατικοποιήσεις
3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή


Αντωνίου Τόνια

Γερανίδης Βασίλειος

Γιαννακά Σοφία

Καϊλή Εύα

Καρτάλης Κωνσταντίνος

Κουκουλόπουλος Πάρις

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Λιντζέρης Δημήτρης

Μερεντίτη Αθανασία

Νασιώκας Έκτορας

Ρενταρή Όλγα

Ρομπόπουλος Θωμάς

Σαλαγιάννης Νικόλαος

Τζελέπης Μιχάλης

Τόγιας Βασίλης

Πεταλωτής: «Η επιστολή δεν σημαίνει ότι δεν συναινούν»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στην επιστολή των 16 βουλευτών υποστήριξε πως η κίνηση αυτή δεν εξομοιώνεται με μή συναίνεση στην κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση σέβεται όσο κανείς στην πράξη την Κοινοβουλευτική Ομάδα», είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας πως «η έκφραση αγωνίας των βουλευτών είναι οξυγόνο και έχει απαντηθεί στην πράξη με τα όσα κάνει η κυβέρνηση. Τους έχει δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ), διαβουλεύονται και αποφασίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: