Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Εισαγγελέας για τις διακοπές ρεύματος

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα της ποσότητας παρεχόμενης ενέργειας που διατίθεται στους καταναλωτές, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κα. Ελένη Ράικου.

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελέως αποτέλεσε επιστολή της διοίκησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία δεν εφαρμόζεται η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που όρισε να παραμείνει η παρεχόμενη ισχύς ρεύματος στα επίπεδα της 23ης Ιουνίου.

Το δικαστήριο είχε εκδόσει την Παρασκευή την προσωρινή εντολή του, μετά την αναβολή -για τη Δευτέρα- της εκδίκασης της αίτησης της ΔΕΗ για την κήρυξη παράνομης και καταχρηστικής της κινητοποίησης των εργαζομένων στην Επιχείρηση.....

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος για το θέμα της τάσης της ΔΕΗ και η εντολή της κας. Ράικου είναι, εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρείται η απόφαση του δικαστηρίου, να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για τους υπεύθυνους.
Η θέση της ΓΕΝΟΠ

Η απεργία στη ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης, που προβλέπει ότι η διαθέσιμη ισχύς στο σύστημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6.800 μεγαβάτ, υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή

Η ΓΕΝΟΠ απαντά με αυτόν τον τρόπο στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία καλεί τους συνδικαλιστές να θέσουν και πάλι σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ομοσπονδία, η διαθέσιμη ισχύς είναι 4.053 μεγαβάτ από θερμικά εργοστάσια και 2.900 MW από υδροηλεκτρικά (σύνολο 6953 MW), στα οποία προστίθενται 200 MW από ΑΠΕ (αιολικά κλπ.) και οι εισαγωγές.

"Συνεπώς οι όποιες διακοπές ρεύματος δεν οφείλονται στο ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν διέθεσε τα 6.800 MW που όριζε η απόφαση. Όσο δε, για το πού κόβεται το ρεύμα και για πόση ώρα, για μια φορά ακόμα θέλουμε να επισημάνουμε ότι, την αποκλειστική ευθύνη την έχει η διοίκηση της ΔΕΗ" υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ.

Το "κλειδί" της υπόθεσης βρίσκεται στη χρήση των υδροηλεκτρικών, τα οποία είναι μεν διαθέσιμα, αλλά δεν χρησιμοποιούνται στο μέγιστο για δύο λόγους: επειδή τα αποθέματα στα φράγματα φέτος είναι πολύ χαμηλότερα από πέρυσι (λόγω λιγότερων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων) και, επιπλέον, επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με πρόσφατη απόφασή της (20 Ιουνίου, εν όψει της απεργίας της ΓΕΝΟΠ), έθεσε περιορισμούς στη μέγιστη ημερήσια έγχυση ενέργειας από Υδροηλεκτρικές Μονάδες, σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος, προκειμένου "να διαφυλαχθούν οι αναγκαίες εφεδρείες και οι επικουρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τα υδροηλεκτρικά, ιδίως κατά την περίοδο του θέρους".

Δηλαδή, να διασφαλισθεί ότι το καλοκαίρι θα υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες νερών στα φράγματα για ηλεκτροπαραγωγή, ύδρευση και άρδευση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το δικαστήριο, προκειμένου να κριθεί αν η απεργία της ΓΕΝΟΠ είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ανεξάρτητα από την απόφαση, την Τρίτη και την Τετάρτη η απεργία στη ΔΕΗ θα συνεχιστεί με την κάλυψη της ΓΣΕΕ, που έχει κηρύξει 48ωρη απεργία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ.

Διακοπές ρεύματος μόνο σε Κρήτη και Ρόδο

Διακοπές ρεύματος διάρκειας 40 λεπτών στην Κρήτη και τη Ρόδο προβλέπει το κυριακάτικο πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις βραδινές ώρες.

Στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ηπειρωτική χώρα) δεν προβλέπονται περικοπές, λόγω καιρικών συνθηκών και μειωμένης ζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: