Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα θα καθορίσουν τα... μπάνια του λαού


Ο αντίκτυπος των οικονομικών μέτρων στον προϋπολογισμό της ελληνικής οικογένειας αναμένεται να διαμορφώσει εφέτος το σκηνικό της εγχώριας τουριστικής κίνησης, σε μια περίοδο όπου και ο Έλληνας τουρίστας "καλείται με το ευρώ του" να συμβάλλει στη μεγέθυνση των τουριστικών εσόδων της χώρας...



Με την πρόβλεψη για την εξέλιξη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας να είναι "αίνιγμα για δυνατούς λύτες", τα πρώτα μηνύματα από την κίνηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν είναι αρνητικά, όπως αυτό αναφέρεται από εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα της χώρας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης, επεσήμανε, ότι η περιοχή της Λακωνίας κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα με την κίνηση από τους Έλληνες να είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων, Γιάννης Ευαγγέλου, ανάφερε ότι και στα νησιά το προηγούμενο διάστημα η κίνηση από Έλληνες ήταν ιδιαίτερα καλή γεγονός που δεν προμηνύει ότι φέτος ο Έλληνας τουρίστας δεν θα κάνει διακοπές στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος, Μπρεντάνος Κωνσταντίνος, σημείωσε, ότι για εφέτος "δεν υπάρχει ακόμα εγχώρια αγορά τουρισμού", με τις κρατήσεις στα μέλη της ένωσης να είναι ανύπαρκτες από Έλληνες.

Ο κ. Μπρετάνος τόνισε, ότι τα φτηνά πακέτα All Inclusive που δίνουν οι ξενοδοχειακές αλυσίδες (από 18 ευρώ το άτομα), έχουν παραλύσει ουσιαστικά την κίνηση στα ενοικιαζόμενα καταλύματα, παρά το γεγονός ότι οι προσφερόμενες τιμές είναι πολύ χαμηλές για τέτοιου είδους υπηρεσίες, αν και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα πακέτα των ξενοδόχων.

Σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδόχων για τους Έλληνες, αυτές είναι πλέον πιο ανταγωνιστικές από κάθε άλλη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι δωμάτια που προσφέρονταν στο παρελθόν 80 και 90 ευρώ πλέον προσφέρονται σε τιμές από 40 ευρώ, με τον κ. Πολλάλη να προσθέτει, ότι τις τιμές τις διαμορφώνει και ο ίδιος ο Έλληνας τουρίστας, καθώς μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει και χαμηλότερες τιμή από αυτή των 40 ευρώ.

Ακόμα πιο φτηνές τιμές μπορεί να πετύχει και αυτός που θα επιλέξει να καταλύσει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με τις τιμές σύμφωνα με τον κ. Μπρετάνο να εκκινούν και από 20 ευρώ. Ο Ελληνας επισκέπτης μπορεί να βρει κάθε είδους τιμές και καταλύματα, αρκεί να το ψάξει», σημειώνει με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος.

Ο Έλληνας ήταν ο τουρίστας που βοήθησε την «τουριστική βιομηχανία» το 2009 και αύξησε, έστω και οριακά, τις διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των ξενοδοχείων και τα κάμπινγκ της χώρας.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με την οποία, το 2009 στο σύνολο των καταλυμάτων ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ της χώρας παρουσιάστηκε αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 0,6%, η οποία οφείλεται στους ημεδαπούς (αύξηση 9,6%), καθώς οι αλλοδαποί τουρίστες εμφάνισαν μείωση κατά 2,7%.

Με την διαγραφόμενη αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του εσωτερικού τουρισμού τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ( ΟΕΕ) και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) εκτιμάται ότι θα κρίνουν τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά αλλά και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2011 θα απευθύνεται πανελλαδικά σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων σε σχέση με πέρυσι, καλύπτοντας 570.000 άτομα με τη δαπάνη να προϋπολογίζεται σε 62.700.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: