Στην πλατεία Συντάγματος, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί κομβικό σημείο πολιτικής αναφοράς, εστιάζεται η δυναμική της λαϊκής αντίδρασης στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο, που συζητιούνται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Πούλμαν, αυτοκίνητα και κάθε άλλο διαθέσιμο μεταφορικό μέσο επιστρατεύονται για να μεταφέρουν κόσμο από μεγάλες πόλεις όλης της χώρας στη μαζική συγκέντρωση...
και περικύκλωση της Βουλής κατά το διήμερο που προγραμματίζεται να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Στόχος των ομάδων που πρωτοστατούν στις πλατείες είναι να αναδειχθεί και αυτή τη φορά το πλήθος και το πάθος των ειρηνικών διαδηλωτών σε αντιδιαστολή με την αστυνομική και παρακρατική βία που ήταν καταφανής στη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου.
Την ίδια ώρα, συνδικάτα και σωματεία συντονίζουν τις δράσεις τους σε συνεργασία με τους οργανωμένους διαδηλωτές της «Αμεσης Δημοκρατίας», που έχουν κλείσει ήδη ένα μήνα παρουσίας και συνελεύσεων στο κέντρο της πλατείας. Η καλύτερη περιφρούρηση και οργάνωση των κινητοποιήσεων του καυτού διημέρου που έρχεται αποτέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών εργαζομένων από διάφορους κλάδους, οι οποίοι συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της ΟΤΟΕ. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της λαϊκής συνέλευσης.
Στο ραντεβού τους αυτό, εντονότερη ήταν η παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων και μικρότερη των ομοσπονδιών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες προσήλθαν έχοντας μαζί τους σχετικά ψηφίσματα από συνδικαλιστικά όργανα. Ενα από τα καίρια ζητήματα που τους απασχόλησαν ήταν να εξευρεθούν τρόποι ώστε να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες που θα κατέβουν στους δρόμους αν έρθουν αντιμέτωποι με απόπειρες βίαιης καταστολής από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Πολιτικός στόχος όλων ήταν να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο και να ανατραπεί η πολιτική του μνημονίου. Για να επιτευχθεί αυτό, ποντάρουν στη δημιουργία κοινού σχεδίου δράσης στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν η πλατεία και οι εργαζόμενοι.
Εκτός από τις συνδικαλιστικές ζυμώσεις, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι συνελεύσεις σε γειτονιές και περιφερειακές πλατείες, που εξακολουθούν να δίνουν ραντεβού μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, η συμμετοχή σε αυτές κυμαίνεται από μερικές δεκάδες μέχρι 200 έως 300 άτομα, οπότε είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η δυναμική τους, ειδικά το κατακαλόκαιρο.
Εμφανώς μειωμένη είναι τις τελευταίες μέρες και η συμμετοχή του κόσμου στα καθημερινά ραντεβού των «αγανακτισμένων». Φαίνεται, επίσης, να διαφοροποιείται ποιοτικά. Ισως είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Τρίτη, ανάμεσα στις -λιγότερες από συνήθως- χιλιάδες διαδηλωτών ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εκτονώνονταν με υβριστικά και επιθετικά συνθήματα. Πέρα από το μαζικό μπλοκ των διαδηλωτών που είχαν κάνει πορεία νωρίτερα καταλήγοντας στο Σύνταγμα, ο κόσμος συζητούσε, διαδήλωνε ψύχραιμα και αντιμετώπιζε με ανάλογη διάθεση ακόμη και το «τείχος» των αστυνομικών δυνάμεων που τους έφραζε το δρόμο προς το Κοινοβούλιο. Ακόμα πιο αραιή ήταν η σύνθεση της περασμένης Πέμπτης, παρότι ήταν η μέρα που είχαν ανακοινωθεί τα νέα φορολογικά μέτρα.
Παρ' όλα αυτά, η μόνιμη παρουσία διαδηλωτών μπροστά στο Κοινοβούλιο φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά για μια ευρεία γκάμα πολιτικών και κοινωνικών χώρων. Είναι, μάλιστα, τόσο πολυπόθητη η οικειοποίηση της δυναμικής του, ώστε κάποιοι να προσπαθούν (αυθαιρέτως) να θέσουν όρια στο ποιος χωράει εκεί και ποιος όχι.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας κοινοβουλευτικής ερώτησης που συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και είχε κατατεθεί από τις 6 Ιουνίου. Την κατέθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ρωτώντας τον πώς επιτρέπει την παρουσία μεταξύ των διαδηλωτών της πρωτοβουλίας «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» την οποία χαρακτηρίζει «οργάνωση-σφραγίδα» και την κατηγορεί για «διάχυση του φιλομεταναστευτικού δηλητηρίου εις βάρος των ελλήνων διαδηλωτών».
«Πολλοί μετανάστες που ζουν στη χώρα, συμμετέχουν στο κίνημα των "αγανακτισμένων" στις πλατείες, στις γενικές απεργίες, και στις διαδηλώσεις όπως και οι έλληνες εργαζόμενοι, άνεργοι και νέοι. Είναι όπως όλοι μας θύματα του μνημονίου που ψήφισε και με τα δυο χέρια το ΛΑΟΣ. Πλήττονται όπως όλοι μας από τη φτώχεια, την ανεργία, τις ιδιωτικοποιήσεις... Ανεπιθύμητοι στο Σύνταγμα είναι σίγουρα οι πολιτικοί του μνημονίου και οι φασίστες», απαντά μεταξύ άλλων στο ΛΑΟΣ, το «Κυρικάτικο Σχολείο Μεταναστών».
Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Η μεγάλη μάχη αρχίζει τώρα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου