Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Μοντέλο αλά Ελ. Βενιζέλος για το Ελληνικό

Μοντέλο ανάπτυξης αλά Ελευθέριος Βενιζέλος προβλέπεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ποντάροντας σε δύο πηγές εσόδων: σε πόρους που θα προέλθουν από την εκχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης του έργου σε ιδιώτες επενδυτές αλλά και από την συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία που θα αναλάβει την αξιοποίηση του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Bουλής ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, και εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις, μέσα στις επόμενες 10 μέρες η κυβέρνηση προγραμματίζει να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, προκειμένου να «σφυγμομετρήσει» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Είναι άλλο να προσέλθει ένας υποψήφιος και άλλο περισσότεροι» επισήμανε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι από το επενδυτικό ενδιαφέρον θα καθοριστεί η μορφή της διαδικασίας, εάν δηλαδή το έργο θα γίνει με διακρατική συμφωνία ή εάν θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός.
Ο κ. Παμπούκης, απέφυγε να εκφράσει βεβαιότητα για την προσέλευση του Κατάρ, αναφέροντας ότι έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον τους σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά «πρέπει να δούμε εάν θα προσέλθουν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος γιατί «άλλο είναι η κουβέντα σε θεωρητικό επίπεδο και άλλο να υπάρχουν έγγραφα». Ζήτησε επίσης την συμπαράσταση της βουλής ως θεματοφύλακα για να προχωρήσει το έργο που όπως είπε θα έχει συνέχεια ανεξάρτητα από την παραμονή του ή όχι στο υπουργείο.....

Η μελέτη Ασεμπίγιο δεν είναι ευαγγέλιο

Επισήμανε πολλές φορές ότι η μελέτη Ασεμπίγιο δεν είναι ευαγγέλιο αλλά αποτελεί μία στρατηγική αντίληψη για τις χρήσεις που μπορεί να φιλοξενήσει το Ελληνικό, οι οποίες αναμένεται να εξειδικευτούν και να πάρουν τελική μορφή σε συνεργασία με τους επενδυτές που θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν το έργο. Το γεγονός ότι το σχέδιο του Ισπανού Αρχιτέκτονα δεν πλασάρεται ως τελικό αποδεικνύεται και από την αποκάλυψη που έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό ΑΕ, (σ.σ της Εταιρείας που είναι ιδιοκτήτης της γης και θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό και το νομικό πλαίσιο της έκτασης) ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης από τους προηγούμενες μελετητές, ώστε να υπάρξει συνδυασμός των προτεινόμενων σχεδίων. Όπως αναφέρθηκε ενδιαφέρον υπάρχει για την μελέτη του ΕΜΠ η οποία έχει και στοιχεία κόστους.
Ο κ. Σπύρος Πολλάλης υπερασπίστηκε την δημιουργία μικτών χρήσεων στο Ελληνικό, ξεκινώντας από την παραδοχή ότι δεν μπορεί να γίνει όλο πάρκο, όταν σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει ο Υμηττός. «Θα υπάρχει πράσινο αλλά δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί» ήταν η προτροπή του που προκάλεσε την παρέμβαση Παμπούκη ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να γίνει το πάρκο.

Ο καθηγητής κ. Πολλάλης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να υπάρξουν στοιχεία της κουλτούρας και της ελληνικής παράδοσης στη διαμόρφωση του χώρου και να δοθεί έμφαση στην επίδραση που θα έχει στο κλίμα η ανάπλαση της περιοχής, στον τρόπο που θα επιλυθούν οι μετακινήσεις εντός και εκτός της επίμαχης έκτασης εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων αλλά και πώς θα επιλυθούν θέματα ύδρευσης καθώς σήμερα δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε χώμα.

Καρτάλης: Όχι μια πόλη μέσα στη πόλη

Επικαλέστηκε μάλιστα μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση των ΜΜΜ δεν εξυπηρετεί απόλυτα την επισκεψιμότητα του πάρκου, καθώς υπολογίζεται ότι με το δίκτυο του μετρό δεν θα μετακινούνται καθημερινά πάνω από 40.000 επιβάτες που αντιστοιχούν μόνο στο 1/100 των κατοίκων της Αθήνας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, επισήμανε ότι η «αξιοποίηση του Ελληνικού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον του λεκανοπεδίου». Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για τη μεταφορά κυβερνητικών και δημοσίων υπηρεσιών, την ώρα που η διατήρηση και η χωροθέτησή τους στο ιστορικό κέντρο έχει εντοπισθεί ως μια από τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την αναβάθμισή του. Προβληματισμός αναπτύχθηκε και για «την δημιουργία μιας νέας πόλης μέσα στην πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: