Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Οργανωμένο έγκλημα από συμμορίες με μοτοσικλέτες

Η είδηση πέρασε στα «ψιλά», όχι όμως και για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Ισως επειδή ήταν το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα. Ομως, η ληστεία σε βάρος δύο νεαρών αλλοδαπών από δέκα αγνώστους που επέβαιναν σε επτά μοτοσικλέτες πριν λίγες ημέρες στο Ηράκλειο ίσως ήταν το «βάπτισμα του πυρός» για το εν Ελλάδι παρακλάδι μιας από τις διεθνείς συμμορίες που αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για όλες τις ευρωπαϊκές αστυνομίες.

Οι Bandidos, οι Outlaws και οι Hell’s Angels πέρασαν εδώ και οκτώ χρόνια τον Ατλαντικό και βρίσκονται ήδη στην πόρτα μας!

Η ληστεία είχε όλα τα χαρακτηριστικά της δράσης των συμμοριών του 1%, δηλαδή όσων χλευάζουν μια παλιά δήλωση της Αμερικανικής Ενωσης Μοτοσικλετιστών ότι «το 99% όσων χρησιμοποιούν μοτοσικλέτα είναι νομοταγείς πολίτες». Ο λόγος γίνεται δηλαδή για ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο και στην παρανομία.

Εως τώρα στην Ελλάδα έχουμε δει παρόμοιες επιθέσεις μόνο σε… ταινίες. Οι δράστες με τη χαρακτηριστική εμφάνιση και τα δερμάτινα τζάκετ περικύκλωσαν τους δύο αλλοδαπούς είκοσι δύο και δεκαοκτώ χρόνων και με την απειλή μαχαιριού ζήτησαν χρήματα. Οταν εκείνοι αρνήθηκαν, ένας από τους μοτοσικλετιστές τραυμάτισε δύο φορές τον 22χρονο στο αριστερό χέρι και έπειτα άρπαξε από την τσέπη του παντελονιού του εκατόν ογδόντα ευρώ και ένα κινητό.....

Η EUROPOL ΗΞΕΡΕ

Ο αριθμός των μηχανών και των συμμετεχόντων κάνει τη ληστεία να φαίνεται πιο σοβαρή απ’ όσο έδειχνε αρχικά. Η Europol είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι οι συμμορίες μοτοσικλετιστών που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στη Δυτική Ευρώπη το 2002 με ληστείες, τραυματισμούς και ανθρωποκτονίες επεκτείνονται όλο και σε περισσότερες χώρες. Μάλιστα, έχουν επιτύχει να εξαπλώσουν την επιρροή τους στη Νοτιανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας ισχυρούς δδεσμούς με τοπικές ομάδες μοτοσικλετιστών στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

425 CLUB ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια οι τρεις συμμορίες έχουν δημιουργήσει περισσότερα από 120 νέα τμήματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στην Ευρώπη σε 425! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και ο ραγδαίος ρυθμός της εξάπλωσής τους φανταστείτε ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά, που είναι οι «γενέτειρες» χώρες αυτών των ομάδων, λειτουργούν μόλις… 300 κλαμπ!

OUTLAWS: Είναι η παλαιότερη από τις συμμορίες και το επίσημο όνομά της είναι Outlaws Motorcycle Club, δηλαδή Λέσχη των Παράνομων Μοτοσικλετιστών. Ιδρύθηκαν το 1935 στο Μακούκ του Ιλινόις και χαρακτηριστικό τους είναι ότι χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες αμερικανικής κατασκευής, αν και στην Ευρώπη επιτρέπονται άλλης προέλευσης, αρκεί να είναι τύπου chopper. Βασικοί αντίπαλοί τους είναι οι Hell’s Angels, στους οποίους έχουν αποδώσει το ειρωνικό προσωνύμιο ADIOS από το ακρωνύμιο των λέξεων Angels Die In Outlaw States (Οι άγγελοι πεθαίνουν στις πολιτείες των παρανόμων)!

BANDIDOS: Η νεότερη αλλά εξίσου επικίνδυνη συμμορία μοτοσικλετιστών που είναι γνωστή και ως Bandido Nation (Εθνος των Κακοποιών) ιδρύθηκε το 1966 από τον Ντον Τσέιμπερς στο Τέξας. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, διαθέτει 2.400 μέλη σε 210 κλαμπ που εδρεύουν σε 16 χώρες και το μότο τους είναι «Είμαστε αυτοί για τους οποίους σας προειδοποιούσαν οι γονείς σας»!

HELL’S ANGELS: Οι Αγγελοι της Ασφάλτου είναι η πιο πολυδιαφημισμένη συμμορία μοτοσικλετιστών, αφού εμφανίζεται σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες με το σήμα-κατατεθέν των μελών της, την πασίγνωστη μοτοσικλέτα Harley Davidson! Ιδρύθηκε το 1948 στη Φοντάνα της Καλιφόρνιας, αλλά εξαπλώθηκε αμέσως στον Καναδά και τώρα στην Ευρώπη. Το σύνθημά τους είναι «Οταν κάνουμε καλό, κανείς δεν το θυμάται. Οταν κάνουμε κακό, κανείς δεν το ξεχνάει»!

Αιματηρές συγκρούσεις α λα χούλιγκαν και διείσδυση στις ακραίες μορφές εγκλήματος

Παρά τις αντιθέσεις τους, οι τρεις συμμορίες δεν διστάζουν να συμμαχήσουν, αν τα συμφέροντά τους το επιβάλλουν. Πρόσφατα, ένας μεγάλος αριθμός τουρκικής καταγωγής μελών των Bandidos από τη Γερμανία εντάχθηκε στο κλαμπ των Hell’s Angels στην Τουρκία! Ωστόσο, η Europol προειδοποιεί και για τον κίνδυνο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των συμμοριών για τη διεκδίκηση της κυριαρχίας! Αλλωστε, το 2003 στο Μπολζάνο της Ιταλίας ο πρόεδρος των Hell’s Angels καταδικάστηκε σε κάθειρξη είκοσι δύο ετών για τη δολοφονία ενός μέλους των Bandidos στη διάρκεια μιας από τις πολλές συγκρούσεις των δύο συμμοριών!

Στα λίγα χρόνια της δράσης τους στην Ευρώπη οι τρεις συμμορίες έχουν καταφέρει να χαρακτηριστούν επισήμως από τις μεγαλύτερες απειλές του οργανωμένου εγκλήματος! Οι ακραίες μορφές βίας που χρησιμοποιούν τα μέλη τους, τα οποία συνήθως μεταχειρίζονται πυροβόλα όπλα σε ανθρωποκτονίες ή ένοπλες ληστείες, είναι το… λιγότερο!

Η Europol τους αποδίδει εμπλοκή στο οικονομικό έγκλημα, στην εμπορία ανθρώπων (trafficking) και στο λαθρεμπόριο μαριχουάνας, κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης μέσω της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού.

Οσο κι αν αυτό δεν συνάδει με την εμφάνιση των μελών τους, οι συμμορίες φέρονται να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα με επενδύσεις σε νόμιμες δραστηριότητες, ενώ τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη προσπαθούν να αποκτήσουν διασυνδέσεις με άτομα που ασκούν επιρροή στις περιοχές όπου δρουν και να διαμορφώσουν μια καλή εικόνα στην κοινή γνώμη μέσω άρθρων ή και με εμφανίσεις στην τηλεόραση!


Δεν υπάρχουν σχόλια: