Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Σημαδεμένη η τράπουλα - Τα "παιχνίδια" πίσω από το νέο Μνημόνιο


Μετά την καταιγίδα της κινδυνολογίας περί επικείμενης στάσης πληρωμών και εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ήρθε η λιακάδα της νέας δανειακής στήριξης της χώρας.

Τι δείχνουν οι εξελίξεις; Αφού δεν τους βγήκε το χαρτί της πολιτικής συναίνεσης, το παιχνίδι παίχτηκε με σημαδεμένη τράπουλα, ώστε να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πως χωρίς νέες θυσίες οι κόποι θα πάνε στο βρόντο...



Διεθνείς δανειστές και κυβέρνηση «έστησαν» το παιχνίδι, βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη με σενάρια, «πληροφορίες», δηλώσεις και «διαρροές» περί αδιεξόδου, με αποκορύφωμα την αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τέλος του ρευστού στα δημόσια ταμεία μέσα στο καλοκαίρι.

Φυσικά, ουδέποτε μπήκε θέμα να μην καταβληθεί η δόση του δανείου των 110 δις. ευρώ καθώς οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι χωρίς αυτή την «ανάσα», η Ελλάδα θα προκαλέσει ασφυξία στην Ευρωζώνη.

Το ίδιο κλίμα αναμένεται να συντηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουνίου και του Ecofin στις 21 Ιουνίου, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 23 και 24 Ιουνίου. Μια εβδομάδα κρίσιμη όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: