Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΕΛ.ΑΣ: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή


Εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτει τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, ενώ “εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιχειρησιακής ετοιµότητας των σωµάτων οδηγούµαστε σε κενό ασφαλείας,η διαχείριση του οποίου θα είναι αδύνατη”...



Σύμφωνα με τα “Νέα” (10/06), στο έγγραφο, που φέρει τις υπογραφές επιτελικών στελεχών των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως λόγω Μνημονίου, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει χωρίς αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς.

“Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ., το Λ.Σ. και το Π.Σ. – ίσως και... οι εγκληµατίες, η ακτοπλοΐα και οι φωτιές –θα λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή και θα αργούν τα Σαββατοκύριακα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ οι συντάκτες του εγγράφου προειδοποιούν, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή.

“Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, µε βάση τις εµπειρίες που έχουν από άλλες χώρες εφαρµογής σκληρών δηµοσιονοµικών προγραµµάτων, γνωρίζουν ότι έχουν ως αποτέλεσµα έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, αύξηση της εγκληµατικότητας και γενικευµένη αναταραχή”, αναφέρεται.

Οι συντάκτες του εγγράφου επισηµαίνουν ότι οι υπηρεσίες των τριών σωµάτων ασφαλείας λειτουργούν οριακά και παραθέτουν µια σειρά επιχειρηµάτων, μεταξύ των οποίων, αναφέρουν τι αυξημένες απαιτήσεις λόγω της κρίσης του Schengen σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι σχετικές αυστηρές αξιολογήσεις για τη χώρα µας, αλλά και οι ανάγκες για τη µείωση της λαθροµετανάστευσης.

Παράλληλα, επισηµαίνεται ότι “το πάσης φύσεως και µορφής οργανωµένο έγκληµα διαρκώς εξελίσσεται, η µικροεγκληµατικότητα σε όλη τη χώρα εξαπλώνεται, η γενική πολιτική ένταση της περιόδου οξύνεται”.

Για τους λόγους αυτούς η εφαρµογή της ρύθµισης για µία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις ή, τοχειρότερο, µία προς δέκα, ακόµη κι αν υπολογιστούν στο σύνολο του δηµόσιου τοµέα, οδηγούν “σε ανυπέρβλητα εµπόδια και µη διαχειρίσιµη κατάσταση”.

Για την Αστυνοµία τονίζεται πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο εφαρµογής της προτεινόµενης αναλογίας προσλήψεων - συνταξι οδοτήσεων 1:10 για το 2011 και 1:5 για τα έτη 2012-2015, καθώς το σύνολο των κενών θέσεων θα φτάσει τις 16.637 το 2015!

Στο Λιµενικό οι κενές θέσεις µε την εφαρµογή του µέτρου θα είναι 4.000, ενώ θα υπάρχουν βαθµοί πουδεν θα υπηρετεί κανένας.

Ιδια κατάσταση και στην Πυροσβεστική, όπου τα οργανικάκενά θα ξεπεράσουν τα 5.000 άτοµα.

Αστυνοµικοί, πυροσβέστες και λιµενικοί θα πρέπει να ξεχάσουν την αµοιβή για πέραν του πενθηµέρου εργασία, καθώς έχει υπολογιστεί περικοπή κατά 68,04% των σχετικών δαπανών, αλλά και τα οδοιπορικά, οι πιστώσεις των οποίων θα µειωθούν κατά 23,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: