Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Παράνομη η ανάρτηση ονομάτων φοροφυγάδων στο διαδίκτυο


Να κατεβάσει τα ονόματα των γιατρών που φοροδιαφεύγουν από την ιστοσελίδα του, κλήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς έκρινε παράνομη την ανάρτηση τους στο διαδίκτυο.

Η Αρχή έδωσε περιθώριο 15 ημερών στο Υπουργείο για να κατεβάσει τα ονόματα των γιατρών καθώς και δύο ιατρικών κέντρων...Οι επίμαχοι πίνακες που δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα, περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις γιατρών που είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς και δύο διαγνωστικών κέντρων, ενώ γίνεται αναφορά και στις περιοχές που εδρεύουν.

Επίσης, άλλος, τρίτος πίνακας, αναφέρει ονομαστικά τα δηλωθέντα κέρδη γιατρών του Κολωνακίου και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, ενώ τέταρτος πίνακας αφορά 12 γιατρούς και αναφέρει τα δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματά τους, την επταετία 2001-2008.

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών καταστάσεων γιατρών της Αθήνας και δύο διαγνωστικών κέντρων, που φέρονται να υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις, δεν προβλέπεται από ρητή νομοθετική διάταξη.

Αντιθέτως η επεξεργασία αυτή προσκρούει στις διατάξεις του άρθρου 85 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) και του άρθρου 31 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), που καθιερώνουν, ως κανόνα, το φορολογικό απόρρητο, το οποίο κάμπτεται μόνο στις περιοριστικά οριζόμενες από το νομοθέτη περιπτώσεις.

Συνεπώς, προσθέτει η υπ' αριθμ. 54/2011 απόφαση της Αρχής, η επίμαχη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι νόμιμη.

"Η ανάρτηση στο διαδίκτυο των ονοματεπωνύμων και των επαγγελματικών διευθύνσεων παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας, συνιστά επεξεργασία απλών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και έντονο περιορισμό του ατομικού δικαιώματος πληροφοριακού αυτοκαθορισμού, εν όψει των ιδιαίτερων κινδύνων του διαδικτύου για την προσωπικότητα του ατόμου (καθολική και μη τυχόν ελεγχόμενη πρόσβαση, χρήση μηχανών αναζήτησης πληροφοριών, απεριόριστη δυνατότητα συσχετισμού πληροφοριών και δημιουργία profile, μεταφόρτωση πληροφοριών κ.λπ.)" τονίζεται σε ανακοίνωση της Αρχής.

Συνεπώς, "απαιτείται να προβλέπεται σε νόμο η αρμοδιότητα της δημόσιας αρχής για τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου των ονοματεπωνύμων και λοιπών επαγγελματικών στοιχείων φορολογουμένων προς επιδίωξη συγκεκριμένου θεμιτού σκοπού."

Να σημειωθεί πως η Αρχή ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή κατόπιν καταγγελίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και θιγομένων γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: