Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Πυρήνες της Φωτιάς": Εντονες αντιδράσεις και απειλές για αποχωρήσεις από τη δίκη


Μπροστά στο ενδεχόμενο νέας αποχώρησης των κατηγορουμένων βρίσκεται η δίκη για την οργάνωση "Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς".

Αιτία η απόφαση του δικαστηρίου να προβάλει στη δίκη δεκάδες φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές των κατηγορουμένων, οι οποίες περιέχονται σε cd και dvd που κατασχέθηκαν από τους προσωπικούς τους υπολογιστές...



Στιγμιότυπα από εκδρομές, αποκριάτικες μεταμφιέσεις, παιχνίδια, ακόμα και ορισμένες… γυμνές φωτογραφίες βρίσκονται στο υλικό που το Τριμελές Εφετείο αποφάσισε να προβάλει ενώπιον όλων όσων παρακολουθούν τη δίκη, παρότι τίποτε από αυτά δε σχετίζεται με τις επίδικες πράξεις του κατηγορητηρίου.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υπέβαλαν πολλαπλές ενστάσεις, καθώς και μία αίτηση ανάκλησης, με σκοπό να αποτρέψουν την προβολή των φωτογραφιών.

Επικαλέσθηκαν την προσβολή της αξιοπρέπειας, των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των κατηγορουμένων, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για πρακτική παράνομη και αντισυνταγματική, η οποία θα οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας από τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.

«Σε τι αποσκοπεί να προβληθούν οι προσωπικές στιγμές, οι φιλικές ή ερωτικές σχέσεις των κατηγορουμένων; Γνωρίζετε ότι όλες αυτές οι εικόνες δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία. Αυτό που επιθυμείτε είναι να τους ταπεινώσετε και να τους εξευτελίσετε δημοσίως!» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Μ. Γιόσπα, κ. Γ. Αγιοστρατίτης.

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι στις φωτογραφίες περιέχονται προσωπικές στιγμές όχι μόνο των ίδιων των κατηγορουμένων αλλά και φίλων τους, οι οποίοι δεν σχετίζονται με την υπόθεση και οι οποίοι θα δουν τον ιδιωτικό τους βίο να εκτίθεται σε δημόσια θέα, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη.

«Φέρεστε σαν ηδονοβλεψίες»

Στο ίδιο πνεύμα, η συνήγορος της Κωνσταντίνας Καρακατσάνη, κυρία Ζωή Κωσταντοπούλου, δήλωσε ότι έχει εντολή από την πελάτισσα της να αποχωρήσει από τη διαδικασία, αν το δικαστήριο αποφασίσει να προχωρήσει στην προβολή του φωτογραφικού υλικού.

«Αυτό δεν συνεπάγεται φυσικά παραίτηση της κυρίας Καρακατσάνη ούτε από το δικαίωμα υπεράσπισης ούτε από το δικαίωμά της σε συνήγορο. Δεν θέλουμε να παρακωλύουμε τη διαδικασία, αλλά δε μπορούμε να συναινέσουμε στην παράβαση του πιο θεμελιώδους δικαιώματος, της αξιοπρέπειας», ανέφερε η κυρία Κωσταντοπούλου.

Οι λοιποί παρόντες κατηγορούμενοι έκαναν δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι ίδιοι θα αποχωρήσουν αν το δικαστήριο προχωρήσει στην προβολή.

Ωστόσο, καθώς δεν παραστάθηκαν όλοι οι δικηγόροι στη σημερινή δικάσιμο λόγω κωλύματος, οι λοιποί κατηγορούμενοι δεν δήλωσαν ρητά τις προθέσεις τους.

«Αδυνατώ να κατανοήσω σε τι αφορούν το δικαστήριο οι προσωπικές μας στιγμές. Φέρεστε σαν ηδονοβλεψίες», ανέφερε ο Π. Μασούρας, ενώ ο Μ. Γιόσπας απευθύνθηκε στους δικαστές ρωτώντας «πώς θα νιώθατε αν προβάλαμε δημοσίως τις ιδιωτικές στιγμές των παιδιών σας;»

Υπερσύγχρονη εγκατάσταση για την προβολή

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η εγκατάσταση μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ενός ειδικού προτζέκτορα, συνδεδεμένου με λάπτοπ, ο οποίος σχεδιαζόταν να προβάλει τις φωτογραφίες σε μία… γιγαντοοθόνη.

Οι συνήγοροι άφησαν αιχμές σχετικά με την ταχύτατη εγκατάσταση αυτών των ακριβών μηχανισμών από τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών, τη στιγμή που το δικαστήριο ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχαν κονδύλια για τη μαγνητοφώνηση της δίκης.

Εμμένει το δικαστήριο στην απόφασή του

Οι εκκλήσεις για προστασία της αξιοπρέπειας των κατηγορουμένων δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην προβολή την ερχόμενη Τρίτη, με το σκεπτικό ότι οι φωτογραφίες που κατασχέθηκαν στα σπίτια των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται στο αποδεικτικό υλικό, αφού αποτελούν τεκμήρια των μεταξύ τους σχέσεων.

Αμέσως η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί, ενώ οι λοιποί κατηγορούμενοι αναμένεται να τοποθετηθούν οριστικά στην επόμενη δικάσιμο, όταν θα παρίστανται και οι δικηγόροι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: