Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Στον ψυχίατρο λόγω κρίσης


Ψυχοσωματικά, πανικός άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγείς είναι αυτά που σπρώχνουν τον τελευταίο καιρό τους Έλληνες να χτυπήσουν το κουδούνι στο γραφείο ενός ψυχιάτρου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική εταιρεία, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί πως έχουν αυξηθεί οι απόπειρες αυτοκτονίας και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων...



Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Εταιρείας, Δημήτρης Πλουμπίδης, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι απευθύνονται σε ψυχιάτρους, έχουν να κάνουν με το "μπάχαλο" της περασμένης δεκαετίας.

“Οι κάρτες και τα δάνεια έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους σε απόγνωση και σε κατάθλιψη. "Χρωστάω παντού, δεν έχω λεφτά, ο πατέρας μου ήταν άμυαλος και σήμερα πληρώνει όλη η οικογένεια", είναι οι πιο συχνές φράσεις που ακούμε”.

Όπως αναφέρει, τον τελευταίο καιρό, η αύξηση των αιτημάτων προς τους ψυχιάτρους, δεν αφορούν, στην πλειοψηφία τους, σοβαρές ψυχικές νόσους.

“Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με διαταραχές ύπνου, πανικού και ήπιες καταθλίψεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως φουσκώματα στα έντερα ή ταχυκαρδίες”, υπογραμμίζει ο κ. Πλουμπίδης, και επισημαίνει ότι “πολλοί άνθρωποι είναι όντως ταραγμένοι, αλλά αυτό, στους περισσότερους, δε έχει να κάνει με βαριές ψυχικές νόσους”.

Ειδικά δε, το δημόσιο, έχει κατακλυστεί με αιτήματα που άπτονται της ελαφριάς ψυχιατρικής, κυρίως μικρές καταθλίψεις και με περιστατικά ατόμων που παραπονιούνται: "Έχω πανικό, νοιώθω φόβο. Τί να κάνω με τον άνδρα μου, τί να κάνω για το παιδί μου. Δώστε μου "κάτι" για να μειωθεί το άγχος μου. Δεν έχω κέφι, όλα μου φαίνονται μαύρα, κτλπ».

Προσθέτει δε, ότι “υπάρχουν άνθρωποι που είναι ήδη ασθενείς και εξαρτώνται από άλλους και που όταν διαταράσσεται το υποστηρικτικό τους σύστημα, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες”.

Οι τάσεις φυγής

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις τάσεις φυγής από την Ελλάδα, που παρουσιάζουν πολλοί Έλληνες, ιδιαίτερα στις τάξεις των νέων, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στον τόπο τους, σχολιάζοντας ότι «είμαστε καταδικασμένοι, όλοι μας, να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, για να βρίσκουν τα παιδιά μας δουλειά και στο εξωτερικό».

“Είναι τόσες πολλές οι αλλαγές που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, και η κοινωνία δεν ξέρει τί να κάνει και πώς ακριβώς να αντιδράσει”, λέει και συμπληρώνει: “Παρατηρώ μία σύγχυση και μία αναμονή, που δεν είμαι σε θέση να ξέρω κατά πόσο θα διαρκέσει και πώς θα εξελιχθεί”.

Οι λύσεις

Προτείνοντας λύσεις για τα ψυχολογικά προβλήματα των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας τονίζει ότι “εμείς, ως ψυχιατρική κοινότητα, μπορούμε να βοηθήσουμε, αλλά όταν τα προβλήματα παίρνουν πολύ μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις, εκεί πια οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν να "πάνε και πολύ μακριά". Πρέπει να υπάρξουν συλλογικές λύσεις και αλλαγές στην κοινωνία”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, “οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μαχητική στάση απέναντι στα προβλήματά τους, και όχι τάσεις φυγής. Πρέπει να αποφασίσουν να υπερασπίσουν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, το κοινωνικό και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Αν το κάνει κανείς αυτό, βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει και τα προβλήματά του”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: