Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Πάμε για εκλογές μετά τον αιφνιδιασμό;


Σοκ προκάλεσε στο Μαξίμου η ξαφνική ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Φλώρινας Γιώργου Λιάνη χθες το απόγευμα. Η κυβέρνηση απόλυτα αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις αντέδρασε σε πολύ χαμηλούς τόνους, αλλά είναι βέβαιο ότι η στάση της καθορίστηκε κυρίως από την προσπάθεια να μην οξύνει την κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικός Ομάδας, που θυμίζει καζάνι που βράζει...



«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απευθυνόμενος κυρίως στη μεγάλη ευθύνη και τη συναίσθηση της πραγματικότητας και των αναγκών της χώρας που πρέπει να έχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικό στελέχη ωστόσο υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι μια διέξοδο έχει πλέον ο Πρωθυπουργός, να προσφύγει στη λαϊκή βούληση . Το σενάριο «εκλογές τώρα» , παρά τις ενδεχόμενες καταστροφικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα δεδομένης της εξάντλησης των οικονομικών αποθεμάτων στις 15 Ιουλίου, κατά τα φαινόμενα γίνεται περισσότερο πιθανό από ποτέ.

Ηδη γίνεται λόγος για εκλογές-εξπρές, οι οποίες τηρουμένων των συνταγματικών προθεσμιών θα μπορούσε να διεξαχθούν ακόμη και στις 10 Ιουλίου κατά το Σύνταγμα, από την προκήρυξη- απαιτούνται τουλάχιστον 22 ημέρες για τη διενέργεια των εκλογών- με εναλλακτική ημερομηνία τη 17η του ίδιου μήνα.

Η ανακοίνωση μάλιστα, χθες στις 9 το βράδυ, της σημερινής συνάντησης Παπούλια Παπανδρέου έδωσε νέα ώθηση στο σενάριο αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου ότι πρόκειται για ακόμη μία συνάντηση ρουτίνας, που αφορά και αυτή την ενημέρωση του κ. Παπούλια για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην Ε.Ε.
Ασθενέστερη εκδοχή για τη διαχείριση της κατάστασης, αντιθέτως, εμφανίζεται ο προβαλλόμενος ως η μόνη βέβαιη πολιτική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού δομικός ανασχηματισμός που θα ακολουθούσε την ψήφιση του Μεσοπορόθεσμου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πάντως, που παρακολουθούσε τις εξελίξεις από το σπίτι στο Καστρί και οι πληροφορίες των έφεραν να έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες της Ε.Ε. λόγω της έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, εμφανίζεται να μην αποδέχεται τις εισηγήσεις για προσφυγή στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: