Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Αυτοδυναμία για το κόμμα του Ερντογάν

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων το κυβερνών κόμμα του κ. Ερντογάν καταλαμβάνει το 51,3%. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 51,3% των ψήφων των σημερινών γενικών εκλογών στηνΤουρκία, αλλά είναι προς το παρόν ασαφές εάν θα κερδίσει τις απαιτούμενες έδρες στη Βουλή ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το σχεδιαζόμενο νέο Σύνταγμα της χώρας.

Με βάση τα μερικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 75% των ψήφων το κόμμα του κ. Ερντογάν φαίνεται να καταλαμβάνει 328 έδρες λίγο κάτω από τις απαιτούμενες 330 για να μπορέσει να προχωρήσει στο δημοψήφισμα και λιγότερες από τις 331 που κατείχε έως τώρα, μετέδωσε το τηλοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει το 24,8% και το κόμμα Εθνικής Δράσης το 13,4% , με βάση το CNN Turk.....

Το 45% ,3 των ψήφων

Η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, η αύξηση της δύναμης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και η επιτυχία του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος να ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10% καθώς και η επίσης επιτυχία των ανεξάρτητων κούρδων που φαίνεται ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των βουλευτών τους, είναι τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωτικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί στην Τουρκία.

Με καταμετρημένο το 45,3% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται με 53,1% και ακολουθούν το Rεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 22,2, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,3% και οι ανεξάρτητοι με 6,1%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, το κυβερνών κόμμα εκλέγει 332 βουλευτές και ακολουθούν το ΡΛΚ με 133, το ακροδεξιό κόμμα με 57 και οι ανεξάρτητοι με 28 βουλευτές.

Τα ποσοστά αυτά θα αλλάξουν, όσο ενσωματώνονται οι ψήφοι της δυτικής Τουρκίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί ελαφρώς το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και θα αυξηθεί το ποσοστό του ΡΛΚ.

Σε αποτελέσματα "exit poll", που ανακοίνωσε το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΚΔΑ 50,3%, ΡΛΚ 27,1%, ΚΕΚ 12,7% και ανεξάρτητοι 5,5%

Αλλαγές μπορεί να γίνουν στον αριθμό των βουλευτών, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για το κυβερνών κόμμα. Οι 330 βουλευτές είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλλαγή του συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: