Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Στη Βουλή η δικογραφία για κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ


Στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, διαβιβάστηκε την Τρίτη από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικόλαο Παντελή, η δικογραφία για τις οικονομικές ατασθαλίες στον ΕΟΤ, όταν στο "τιμόνι" των υπουργείων Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού ήταν ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος...



Αφορμή για τη δικαστική έρευνα για τις ατασθαλίες και τις κακοδιαχειρίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΤ, απετέλεσαν τα δύο πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που αφορούν τη διετία 2008-2009.

Του ελέγχου του Λ. Ρακιντζή προηγήθηκε η εντολή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, για να ερευνηθούν οι αναθέσεις έργων και προμηθειών κατά την επίμαχη διετία που αφορούσαν την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, κατά την επίμαχη διετία τα ταξίδια κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο γραφείο ταξιδίων, το οποίο το 2008 έλαβε 900.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 700.000 ευρώ. Όμως, τα ταξίδια αυτά δεν είναι βέβαιο ότι πραγματοποιήθηκαν, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα παραστατικά.

Επίσης, απεκαλύφθησαν απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία δώρων, ύψους 750.000 ευρώ και χωρίς διαγωνισμό. Ειδικότερα, όταν ήρθε η ώρα να επιλεγεί μία εταιρεία που θα αναλάμβανε να προμηθεύει τις δημόσιες σχέσεις με τα διάφορα δώρα που θα χρησιμοποιούσε, ακολουθήθηκε η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης, καθώς κάθε φορά η αξία των δώρων δεν ξεπερνούσε τις 50.000 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος για τη διενέργεια διαγωνισμού.

Με άλλα λόγια, "έσπαγαν" την προμήθεια των δώρων σε κομμάτια αξίας 50.000 ευρώ, έτσι ώστε να μην γίνεται διαγωνισμός, αλλά η προμήθεια να γίνεται με απευθείας ανάθεση.

Ακόμη, στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπήρξαν έξοδα φιλοξενίας ατόμων, κατά το χρονικό διάστημα που είχαν αποχωρήσει από την Αθήνα.

Τέλος, τα πορίσματα επισημαίνουν παρατυπίες και στην αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή των περιπτέρων του ΕΟΤ σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: