Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το μυστικό σχέδιο του Παπανδρέου που δεν υλοποιήθηκε ποτέ


Τη μεταφορά του 40% του ελληνικού χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά από πρόταση δύο οικονομολόγων , του Έλληνα Γιάννη Βαρουφάκη και του Βρετανού Χόλαντ Στιούαρτ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρωθυπουργός είχε αποδεχτεί την πρόταση των δύο οικονομολόγων...



για μεταφορά χρέους ύψους 133 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο πακέτο στήριξης και άρα περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Όμως, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, στις μυστικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσαντίνου είχε θέσει βέτο στην πρόταση, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να το δεχθεί ούτε η ΕΚΤ, ούτε η Γερμανία.

Όπως γράφουν οι New York Times, το σχέδιο αυτό περιελάμβανε την μεταφορά του 40% του χρέους στην ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το χρέος με την έκδοση ευρωομολόγων.

Μάλιστα, θα πούλαγε τα 133 δισ. ευρώ με 10ετές ομόλογο και επιτόκιο 3% και θα ξεπλήρωνε την ΕΚΤ σε 10 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επρόκειτο για ένα φιλόδοξο σχέδιο που όμως κατατέθηκε τη λάθος εποχή, καθώς όντως η Γερμανία δεν επρόκειτο ποτέ να το αποδεχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: