Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Εισήγηση για ίσους όρους σύνταξης στα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων


Αρεοπαγίτης εισηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αγόρια και κορίτσια να παίρνουν με τους ίδιους όρους τη σύνταξη του αποβιώσαντος πατέρα τους, δημοσίου υπαλλήλου, καθώς όπως ανέφερε είναι αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη η οποία κάνει διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πιο αναλυτικά, ζήτησε να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000 το οποίο...



προβλέπει περισσότερες προϋποθέσεις για τον άγαμο γιο, σε αντίθεση για τις κόρες οι οποίες πρέπει να είναι άγαμες, ώστε να πάρουν σύνταξη από υπάλληλο ή συνταξιούχο του Δημοσίου που απεβίωσε.

Όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα 166/2000 το αγόρι για να συνταξιοδοτηθεί πρέπει να είναι άγαμο μετά το 18ο έτος της ηλικίας του και να είναι ταυτόχρονα ανίκανο για εργασία άνω του 50%. Για τις κόρες δεν προβλέπεται καμία προϋπόθεση.

Η διαφορετική μεταχείριση ανάμεσα στα δύο φύλα είναι αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αλλά και ανίσχυρη, ενώ δεν δικαιολογείται και από λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, σύμφωνα με την εισήγηση.

Αυτό που υπογραμμίσθηκε είναι ότι εν όψει των συγχρόνων αντιλήψεων και των δεδομένων για την απασχόληση των γυναικών η διάκριση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε σαν θετικό μέτρο υπέρ των γυναικών.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λόγω των αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματικό το επίμαχο άρθρο του Προεδρικού Διατάγματος 166/2000, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο το έχει κρίνει συνταγματικό.

Το επόμενο διάστημα το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: