Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Δεκάδες τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί στο κέντρο της Αθήνας

Αναζωπυρώθηκαν τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Τρίτης, αν και η ένταση έδειχνε προς στιγμήν να βαίνει προς εκτόνωση.

Από την αστυνομία έχουν γίνει 17 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις, ενώ 21 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη πλευρά, συνολικά έξι άτομα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Πρόκειται για δύο άντρες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, χτυπημένοι στο κεφάλι, μία γυναίκα που παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" και άλλα τρία άτομα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με εγκαύματα, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Οι τρεις από τους έξι τραυματίες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ όσοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία" δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου.

Πληροφορίες θέλουν τους αστυνομικούς να ρίχνουν χημικά ακόμα και μέσα στο σταθμό του Μετρό.

Μέρος των διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κασκόλ και αντιασφυξιογόνες μάσκες, αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, επί της Β. Σοφίας.

Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των κουκουλοφόρων και των αστυνομικών δυνάμεων. Διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποτρέψουν τους κουκουλοφόρους από την πρόκληση επεισοδίων και τους ζητούσαν να αποχωρήσουν από την πλατεία, ώστε να συνεχιστεί η ειρηνική διαδήλωση ενάντια στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.....

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε επανέλθει επί της πλατείας Συντάγματος, φωνάζοντας «η πλατεία απελευθερώθηκε», καθώς και συνθήματα κατά του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ πολύς κόσμος βρισκόταν και στις εισόδους του μετρό, περιμένοντας να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα χημικά.

Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις κουκουλοφόρων με δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ κάδοι παραδόθηκαν στις φλόγες και το πλήθος προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την πλατεία.

Οι αστυνομικοί είχαν μπει στην πλατεία, καταδιώκοντας μέχρι κάτω, στην Ερμού, τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι με πέτρες και μολότοφ προσπαθούσαν να τους απωθήσουν.

Στην κάτω πλευρά της Φιλελλήνων, αναρχικοί έπαιξαν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, ενώ στη συμβολή της Φιλελλήνων με την Όθωνος, οι Αγανακτισμένοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, για να εμποδίσουν την εισβολή κουκουλοφόρων και ΜΑΤ στην πλατεία.

Οι κουκουλοφόροι έσπασαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν υποστεί ζημιές. Οι αστυνομικοί έκαναν ευρεία χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν επίσης στην Ερμού, την Καραγιώργη Σερβίας, τη Βουκουρεστίου και τη Σταδίου, ενώ η αστυνομία έκανε και χρήση κρότου - λάμψης.

Τα ΜΑΤ στη συνέχεια περικύκλωσαν την πλατεία και χτύπησαν ακόμα και ηλικιωμένους μέσα στο γενικό χάος που επικρατούσε. Η εικόνα της πλατείας ήταν θλιβερή, με σπασμένα πλακάκια, γυαλιά και πέτρες να συνθέτουν το σκηνικό.
Ένταση επικράτησε και στην οδό Όθωνος, ανάμεσα σε ακροδεξιά στοιχεία και κουκουλοφόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: