Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μπάσκετ: Πρωταθλητής Ελλάδος ο Παναθηναϊκός!


ΜΕ ΣΚΟΡ: 101 - 94

Ο αιώνιος πρωταθλητής Παναθηναϊκός πανηγυρίζει το ένατο συνεχές, 13ο τα τελευταία 14 χρόνια και 32ο τίτλο του συνολικά, επικρατώντας στην παράταση του Ολυμπιακού (101-94) στον χιτσκοκικό τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ. Επίθεση στον Μπουρούση. Σοβαρό επεισόδιο του Τόμιτς με τον κομισάριο του αγώνα. Ομπράντοβιτς: "Η καλύτερη χρονιά μου"...



Ο τραυματισμός του Δημήτρη Διαμαντίδη ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα μετά το τζάμπολ αποτέλεσε σίγουρα σοκ για τον Παναθηναϊκό. Λύσεις πολλές δεν υπήρχαν για τους "πράσινους". Αναγκαστικά το βάρος έπεφτε στις πλάτες του Καλάθη και του Νίκολας για την οργάνωση. Ο Ολυμπιακός μάλλον άργησε να συνειδητοποιήσει ότι είχε πια τρομερό πλεονέκτημα και για να τα καταφέρει χρειάστηκε να μπει στο ματς ο Παπαλουκάς.

Ο αρχηγός των "ερυθρόλευκων", μαζί με τις μορφές του τρίτου τελικού, Πρίντεζη και Πελεκάνο χάρισαν στον Ολυμπιακό το πρώτο σοβαρό προβάδισμα στον αγώνα μετά από ένα δεκάλεπτο απόλυτης ισορροπίας (23-30). Ο Ομπράντοβιτς φρέσκαρε σε εκείνο το σημείο τη γραμμή ψηλών του με τον Μάριτς, επανέφερε στο παιχνίδι τον Νίκολας και ο Παναθηναϊκός όχι μόνο επέστρεψε αλλά πέρασε και μπροστά (39-37). Σ’ αυτό το διάστημα, αν και οι "πράσινοι" ρίσκαραν πολύ στην άμυνα (με τον ψηλό να μαρκάρει πολύ ψηλά στις αλλαγές) ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να διαβάσει καλά το παιχνίδι του αντιπάλου του και αυτοπαγιδεύτηκε.

Ο αγώνας και η εξέλιξή του ακροβατούσαν πάνω σ' ένα τεντωμένο σχοινί. Ο Παναθηναϊκός πάσχιζε να βρει ένα σταθερό πόλο στην επίθεσή του αλλά παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε 45-39 δεν τα κατάφερε. Ο Νίκολας και ο Μπατίστ κάθισαν πολλή ώρα στον πάγκο, στο ίδιο διάστημα που ο Παπαλουκάς πάτησε ξανά παρκέ και προσέδωσε τη δημιουργική πνοή του στον Ολυμπιακό (49-53). Σ’ εκείνο το κρίσιμο σημείο οι γηπεδούχοι κρατήθηκαν μέσα στο παιχνίδι αποκομίζοντας πολλά από το μυαλωμένο παιχνίδι του Καϊμακόγλου και του Καλάθη που διάβασαν άριστα τον τρόπο άμυνας των "ερυθρόλευκων" και από τα επιθετικά ριμπάουντ.

Η ισορροπία του τρόμου συνεχίστηκε. Φώτσης και Μπατίστ από τη μία πλευρά, Σπανούλης και Μπουρούσης από την άλλη κουβάλησαν τις ομάδες τους μέχρι το τέλος σκοράροντας σε πολύ κρίσιμα σημεία του αγώνα. Στο 2:53 πριν τη λήξη, ο Παναθηναϊκός απέκτησε ένα ισχνό προβάδισμα (77-74) και λίγο αργότερα με τις βολές του Φώτση πήγε στο +4 (79-75). Το θρίλερ όμως είχε και συνέχεια, αφού ο Σπανούλης μείωσε σε 81-80 ένα λεπτό πριν από το τέλος με τρίποντο. Ο Παναθηναϊκός έχασε την αυτοχυριαρχία του αλλά η αστοχία των Παπαλουκά και Μαυροκεφαλίδη στις βολές έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να πάρουν τη νίκη στο τελευταίο σουτ, αλλά ο Σάτο βρήκε σίδερο. Οπότε... παράταση και νέα αγωνία.

Στον έξτρα χρόνο χειρίστηκε πιο έξυπνα τις καταστάσεις ο Παναθηναϊκός, πήρε δύναμη από τη φανατισμένη εξέδρα και τις βεβιασμένες ενέργειες των αντιπάλων τους και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα τεσσάρων πόντων (92-88) δύο λεπτά πριν από το τέλος. Το καλάθι του αγώνα όμως πέτυχε ο Νικ Καλάθης με απίστευτη ντρίμπλα πάνω στον Μπουρούση για το 94-88.

Το νέο τρίποντο του σεληνιασμένου Φώτση (97-88) και οι βολές του Καϊμακόγλου για την κατοστάρα έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα μίας ακόμα κατάκτησης πρωταθλήματος για τους "πράσινους". Βέβαια, οι ανεγκέφαλοι ούτε μ’ αυτό ικανοποιήθηκαν. Θέλησαν να μπουν στο παρκέ 3,5 δευτερόλεπτα πριν τελειώσει το παιχνίδι και έπρεπε να επιστρατευτούν μια στρατιά άνθρωποι για να ξαναβγούν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Και μη χειρότερα….

Το αστέρι
Δεν χωρά συζήτηση. Ο Αντώνης Φώτσης είχε την κλάση, τα καρύδια και το αγωνιστικό θράσος να ευστοχήσει σ’ όλα τα μεγάλα σουτ που επιχείρησε σ’ αυτήν την φοβερή αναμέτρηση. Επαιξε και για τον τραυματία Διαμαντίδη που παρακολουθούσε ανήμπορος από τον πάγκο.

Απογοήτευση
Tι να γράψει κανείς; Στην Ελλάδα είτε δεν υπάρχει ώριμο κοινό για να απολαύσει υψηλού επιπέδου αθλητικά θεάματα είτε έχει εγκαταλείψει προ πολλού τα γήπεδα. Αντί να χειροκροτηθούν αμφότερες οι ομάδες για την εκπληκτική μπασκετική παράσταση που πρόσφεραν κάποιοι... νταήδες θέλησαν να αναβιώσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ντροπής στο Καραϊσκάκη. ΕΛΕΟΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: