Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: 76 - 68


EKΑΝΕ ΤΟ 2-1

Ο Ολυμπιακός πέτυχε την πρώτη του νίκη επί του Παναθηναϊκού στη σειρά των τελικών (76-68), μείωσε σε 2-1 και παίζει τα ρέστα του την Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Σπάνιας ομορφιάς καλάθια από τους Μπουρούση και Καλάθη...



Αφού από το αγκάθι βγαίνει ρόδο, οι δύο ομάδες αποφάσισαν μέσα σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, όχι το καλύτερο για έναν αγώνα, να αποδώσουν καλό μπάσκετ, το ποιοτικότερο μέχρι σήμερα στους τελικούς. Ο Ολυμπιακός, κατά τι πιο εύστοχος στα δίποντα, έτρεξε ένα 7-0 μετά το πρώτο πεντάλεπτο στο ματς και προηγήθηκε 18-12 στο 8’, «ταΐζοντας» εναλλάξ τους ψηλούς, Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη ακόμη και τον Γλυνιαδάκη, που είχαν κοντύτερους αντιπάλους.

Ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να επιστρέψει ως συνήθως στους τελικούς. Βρήκε ρυθμό χωρίς τον Διαμαντίδη στην πεντάδα και τρέχοντας με τον Καλάθης και Νίκολας στο παρκέ έκλεισε την απόσταση. Τα 3/3 τρίποντα του Αμερικανού έφεραν τον Παναθηναϊκό στο 26-26 στο 13’ και στο 29-31, την ώρα που η ομάδα του Ίβκοβιτς με τον αυτοκαταστροφικό Τεόντοσιτς στην οργάνωση είχε χάσει εμφανώς τον προσανατολισμό του, παρά το 5-0 και το προσωρινό προβάδισμα με 34-33.

Άλλωστε οι «πράσινοι» συνέχισαν στο ίδιο τέμπο, εκμεταλλεύτηκαν τις φάσεις που έβγαλε με τους ψηλούς ο ταχύς στη σκέψη Καλάθης και απέναντι μόνο στον Μπουρούση ξέφυγαν 35-40 και 39-46 (20’). Η… αμυντική πεντάδα του Ίβκοβιτς στις αρχές της τρίτης περιόδου με Γκόρντον, Πρίντεζη και Πελεκάνο στο ίδιο σχήμα έκανε τον Ολυμπιακό πιο σκληρό στα μετόπισθεν και πιο γρήγορο επιθετικά. Παρά την -ολιγόλεπτη κι άνευ αιτίας- διακοπή λόγω ρίψεις κροτίδων-αντικειμένων και το τρίποντο του Διαμαντίδη για το 46-51, οι «ερυθρόλευκοι» γύρισαν το ματς με σκορ από τους… ρολίστες και στο 29’ ξαναπροηγήθηκαν μετά από ώρα (54-53, γκολ-φάουλ Σπανούλη).

Ο Παναθηναϊκός έχασε την ηρεμία του, κλειδί στο πρώτο ημίχρονο, πήγε σε αρκετές περιπτώσεις σε επιθέσεις… απελπισίας (τρίποντο Βουγιούκα, προσπάθειες στα τελευταία δεύτερα) και βρέθηκαν από εκεί που ήλεγχαν το ματς στο -2 (58-56 στο 30’). Το 0-7 στις πρώτες επιθέσεις της τέταρτης περιόδου, έδωσε ανάσα στην ομάδα του Ομπράντοβιτς (58-63), ο Ολυμπιακός ωστόσο δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Απάντησε με σερί 9-0 σε διάστημα 2:30 και από το 61-66 ξέφυγε με 72-66 στα 2:25 πριν από το τέλος. Το +6 σε ένα κρίσιμο σημείο λειτούργησε ως μαξιλαράκι για το υπόλοιπο του αγώνα και τη νίκη. Ιδίως από τη στιγμή που ο Διαμαντίδης πήρε ένα τραβηγμένο σουτ και αστόχησε, ενώ ο Πρίντεζης ελεύθερος από την κορυφή βρήκε το στόχο (75-68 στο 39’).

Δεν υπάρχουν σχόλια: