Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Οι 32 σελίδες που άναψαν το φυτίλι της αγανάκτησης


Αρχικά έγινε μπεστ-σέλερ και στη συνέχεια ενέπνευσε το κίνημα των Αγανακτισμένων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα μικρό μανιφέστο 32 μόλις σελίδων, με κόστος τριών περίπου ευρώ και με τίτλο «Αγανακτήστε» («Indignez-vous!», στα γαλλικά). Συγγραφέας του ο 92χρονος γάλλος αντιστασιακός, Στεφάν Εσέλ, φίλος και...συναγωνιστής του Σαρλ Ντε Γκολ.

Η ολιγοσέλιδη μπροσούρα που τυπώθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010 από έναν μικρό εκδοτικό οίκο, σε 6.000 μόλις αντίτυπα, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων. Μονάχα στη Γαλλία, μέχρι στιγμής, έχουν πουληθεί σχεδόν 1,5 εκατ. αντίτυπα! Σύντομα μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα Ελληνικά, και έχει ήδη δρομολογηθεί η μετάφραση του στα Ιαπωνικά και τα Κορεάτικα. Πλήθος ερμηνειών έχουν διατυπωθεί από τον Ευρωπαϊκό Τύπο για το εκδοτικό φαινόμενο, που μερικοί έφτασαν να το συγκρίνουν με το Κομμουνιστικό Μανιφέστο λόγω της απήχησης και των αποτελεσμάτων που επέφερε.

Ο γάλλος συγγραφέας, απευθυνόμενος στους συμπολίτες του, τους καλεί να εξεγερθούν στα πρότυπα της αντίστασης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρεται σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης, όπως το ολοένα και διογκούμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων, η οικολογική καταστροφή του πλανήτη, η κακομεταχείριση των μεταναστών καθώς και η άμβλυνση του κοινωνικού κράτους. Αξιοσημείωτο αναφοράς είναι ότι καλεί σε ειρηνική και μη βίαιη αντίδραση απέναντι σε όλα αυτά.

Το «Αγανακτήστε» κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: