Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Εθελούσιος επαναπατρισμός για 2.500 παράνομους μετανάστες


Διπλασιάστηκε ο αριθμός των παράνομων μεταναστών, που επιλέγουν τη λύση του εθελούσιου επαναπατρισμού, καθώς οι συνθήκες διαβίωσής τους στη χώρα μας δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο.

Ειδικότερα, το 2009 επαναπατρίστηκαν εκούσια 473 άτομα, ενώ το 2010 ο αριθμός αυτός άγγιξε τα 823 άτομα...



Περαιτέρω, στο πρώτο τετράμηνο του 2011, διεκπεραιώθηκε από την ΕΛ. ΑΣ. ο επαναπατρισμός 203 ατόμων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε τη Δευτέρα (27/06), πως “οι κυβερνήσεις αδράνησαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο της μαζικής παράνομης μετανάστευσης.”

Μιλώντας στην ημερίδα της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με θέμα: “Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους”, ο κ. Παπουτσής είπε, πως μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εθελούσιας επιστροφής 586
υπηκόων τρίτων χωρών, όπως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία κ. α.

Παράλληλα υλοποιείται η δεύτερη φάση, κατά την οποία προβλέπεται να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους τουλάχιστον άλλα 500 άτομα ως τις 30 Ιουνίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα άγγιξε τα 517.730 άτομα, ενώ μόνο κατά το 2010 "η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο 132.524 μεταναστών".

"Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ό, τι προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία και υπό τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, για να εξασφαλίσουμε την πιο εύκολη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους", σημείωσε ο κ. Παπουτσής.

Συμπλήρωσε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου "να πείσουμε τους μετανάστες ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: