Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αναβρασμός στο ΠΑΣΟΚ με το "κίνημα των 16"

Έξω, ξαφνικά, πάµε καλά. Μέσα, πάλι, από το κακό στο χειρότερο. Οι Ευρωπαίοι, ύστερα από πολύν καιρό αναποφασιστικότητας, δυστοκίας και πολυφωνίας, φαίνεται ότι καταλήγουν σε συµφωνία για παροχή βοήθειας 85 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2014.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ουσιαστικά προανήγγειλε ότι οι διαπραγµατεύσεις της τρόικας µε την Ελλάδα θα έχουν αίσιο τέλος µε την προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τα συµφωνηθέντα. Στην Αθήνα, όµως, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ξέσπασε την πιο κρίσιµη ώρα πρωτοφανής θύελλα µετά τη σφοδρή αντίδραση 16 βουλευτών οι οποίοι αρνούνται να ψηφίσουν µε τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Μεσοπρόθεσµα Πρόγραµµα, ενώ απαιτούν ξεκάθαρες εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονοµίας για τους λόγους που απέτυχαν µέχρι τώρα οι βασικοί στόχοι του Μνηµονίου. Στο Μέγαρο Μαξίµου έχει σηµάνει συναγερµός γιατί το Γραφείο Πρωθυπουργού δεν είχε αντιληφθεί στον βαθµό που έπρεπε ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα είναι καζάνι που βράζει....

Οι βουλευτές Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Κώστας Καρτάλης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Κουρουµπλής, ΟδυσσέαςΚωνσταντινόπουλος, ∆ηµήτρης Λιντζέρης, Αθανασία Μερεντίτη, Εκτορας Νασιώκας, Ολγα Ρενταρή, Βασίλης Τόγιας, Θωµάς Ροµπόπουλος, Νικόλας Σαλαγιάνης, Μιχάλης Τζελέπης, οι οποίοι συνυπογράφουν το κείµενο, υποστηρίζουν πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου δεν πρέπει να γίνει µε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ούτενα ψηφιστεί ως «άρθρο 1», αλλά να ακολουθηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.


Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ετοιµάζοντας το κείµενο της επιστολής τους προς το Γραφείο Πρωθυπουργού, χθες, στο εντευκτήριο της Βουλής.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ δεκαέξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το πού πάει η χώρα,προκαλεί από χθεςσοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης και τροφοδοτεί σενάρια για σοβαρή επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, στο βάθος των οποίων µπορεί ναπροκύψουν ακόµη και πρόωρες εκλογές.

Με ένα κείµενο που στην ουσία απαιτεί εξηγήσεις για την έως τώρα εφαρµοζόµενη µνηµονιακή πολιτική και προειδοποιεί εµµέσως πλην σαφώς ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότηταςκαι Ανάπτυξης 2012-2015 είναι στον αέρα, οι βουλευτές απαιτούν την άµεση σύγκληση όλων των θεσµικών οργάνωντης Βουλής αλλά και του κόµµατος προκειµένου να υπάρξει, σύµφωνα µε τον έχοντα την πρωτοβουλία για τησυλλογή των υπογραφών βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο, ευρεία συζήτησησε µία σειρά ζητηµάτων, όπως:

- Απολογισµός εφαρµογής ενός χρόνου του Μνηµονίου.

- Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, πρόσθετα µέτρα 2011, αποκρατικοποιήσεις

-διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των µέτρων στη Βουλή.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έσπευσε να καθησυχάσει τους βουλευτές υποστηρίζοντας ότι θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισµό της Βουλής και δενθα ακολουθηθεί για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα η συγκεκριµένη διαδικασία. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα, Μανώλη Μπεντενιώτη και Πέτρου Ευθυµίου µε τον γραµµατέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Παράλληλα και σε µια προφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, έγινε γνωστό ότιθα συγκληθεί άµεσα ο ΚΤΕ Οικονοµίας, µε τη συµµετοχή τουλάχιστον πέντε υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος). Η συνεδρίαση θα πραγµατοποιηθεί µάλλον την προσεχή Τρίτη τοπρωί και κατά τα φαινόµενα θα µετάσχει το σύνολο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Θα προηγηθεί (µάλλον τη ∆ευτέρα) συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, η οποία επίσης αναµένεται µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της έντονης φηµολογίας ότι ορισµένοι υπουργοί (αναφέρεται το άνοµα της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη) αντιδρούν έντονα στις απαιτήσεις της τρόικας για την κατάργηση των κλαδικών συµβάσεων.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ. Με αυτά τα δεδοµένα και µε το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, δηµιουργείται η εικόνα µιας επαπειλούµενης έκρηξης µε απρόβλεπτη συνέχεια. Υπενθυµίζεται σχετικά ότι ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, µπροστά στο φάσµα της χρεοκοπίας της χώρας, έχει δεσµευθεί κατά τις αλλεπάλληλεςεπαφές που έχει τις τελευταίες ηµέρες µε ξένους ηγέτες ότι «θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσµεύσεις που έχουµε αναλάβει». Το ίδιο αναµένεται να πράξει και σήµερα, στη συνάντηση που έχει στο Λουξεµβούργο µε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: