Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Δημόσιο: "Πόρτα" σε 150.000 δημοσίους υπαλλήλους

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015, δηλαδή τα επώδυνα μέτρα που το συνοδεύουν, είναι προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζοντας τα μέτρα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της Ελλάδας, το οποίο θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας ή πενταετίας, όπως ανέφερε, και τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη.

Εξηγώντας γιατί τελικά χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ανέφερε ότι αν και το 2010 «καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα από τα 36 στα 24 δισ. ευρώ [...] πέσαμε έξω στις προβλέψεις και στους στόχους, γιατί είχαμε χειρότερη αφετηρία από αυτή που υπολογίσαμε», εννοώντας ότι τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης (για το έλλειμμα) δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα.....

Σε ό,τι αφορά την «εισφορά αλληλεγγύης», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα είναι κλιμακωτή, θα ξεκινά από 1% και θα φτάνει στο 3% με 4%. Το ακριβές ποσοστό θα περιέχεται στους εφαρμοστικούς νόμους. Η εισφορά θα ισχύσει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή έως το 2015.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους είπε ότι οι επιλογές είναι τρεις: «αξιολόγηση, εργασιακή εφεδρεία, απομάκρυνση». Η μείωση των λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο το 2011 θα είναι 7%, σημείωσε. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι σταδιακά θα απομακρυνθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, με άνετη πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες από το γερμανικό Κοινοβούλιο η πρόταση της κυβέρνησης του Βερολίνου για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί έκκληση Σόιμπλε με την προειδοποίηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Απευθυνόμενος στο γερμανικό Κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης για την έγκριση της επιπρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σοβαρή και ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για μεγαλύτερη βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: