Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

1 στους 10 Έλληνες "επιρρεπής" στη φοροδιαφυγή


Το 80% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν την υποχρέωση να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα στη φορολογική δήλωση, ηθική, ενώ το 9% δηλώνει διατεθειμένο να πάρει το ρίσκο της φοροδιαφυγής, ενώ γνωρίζει ότι είναι πιθανό να εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές.
Πάντως, το 23% των πολιτών συμφωνεί με την πρόταση "αν μου δινόταν η ευκαιρία να αποκρύψω μέρος των εισοδημάτων μου θα το έκανα"...Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησαν το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι οι φορολογούμενοι που φοροδιαφεύγουν, το πραγματοποιούν, επειδή υπάρχει μικρή πιθανότητα εντοπισμού τους από τις φοροελεγκτικές αρχές.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι μόλις το 6,6% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να εξαπατήσει την εφορία αναφορικά με τα πραγματικά του εισοδήματα.

Οι μισοί πολίτες θεωρούν ότι σε ένα διεφθαρμένο κράτος η φοροδιαφυγή αποτελεί μια λογική αντίδραση, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας.

Σχεδόν το 70% των πολιτών θεωρούν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης φανερώνουν ότι αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή ως οικονομικό, και όχι ως ηθικό πρόβλημα.

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφώνησε, ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά έναν προνομιούχο που φοροδιαφεύγει σε σύγκριση με έναν φτωχό ή μικρομεσαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: