Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Έκρηξη βίας προβλέπει η CIA στην Ελλάδα


Όχι και τόσο καλές είναι οι αναφορές του World Fact Book της CIA για την χώρα μας.

Την έκδοση που αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, παρουσιάζοντας πάρα πολλά στοιχεία για την κάθε χώρα, και η οποία είναι εύκολο να βρεθεί και σε ηλεκτρονική μορφή μέσα από τον διαδικτυακό τόπο της CIA, μόνο ενθαρρυντική δεν θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς για την Ελλάδα...



Σε αυτήν μπορεί κανείς να βρει στοιχεία που αφορούν ότι μπορεί να φανταστεί για την χώρα, επί της ουσίας πρόκειται για έναν αναλυτικότατο οδηγό.

Στα στοιχεία που παρουσιάζονται και αφορούν την Ελλάδα, γίνεται λόγος για την οικονομική κατάσταση της χώρας, για το πώς μας επηρέασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και για το πώς φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες.

Το σκηνικό που παρουσιάζεται, λίγο η πολύ, θυμίζει όλα όσα πέρασε η Αργεντινή περίπου 10 χρόνια πριν, και κάνει αναφορές στην σημαντική πιθανότητα που υπάρχει τα επεισόδια και οι αιματηρές ταραχές να γίνονται όλο και πιο συχνές όσο η οικονομική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση κατευθύνεται στην λογική της λιτότητας και μόνο αυτής.

Επί της ουσίας η εικόνα που παρουσιάζεται σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα που κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ απέναντι στη χώρα μας, μάλλον είναι αποτρεπτική για όποιον θα σκεφτόταν το ενδεχόμενο να επενδύσει στην Ελλάδα.


Η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός πως το ΔΝΤ ασκεί οικονομική διπλωματία και προβαίνει σε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να μην διακινδυνέψει τα κεφάλαια που έδωσε δανεικά στην Ελλάδα, η CIA όμως με όλα όσα αναφέρει προειδοποιεί ευθέως όσους ενδιαφέρονται ή έχουν επενδύσει κεφάλαια στην χώρα μας, πως «τα δύσκολα είναι μπροστά» και πως αν συνεχιστούν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα συναντήσουν τεράστιες αντιστάσεις, που απειλούν να "μπλοκάρουν" το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και να οδηγήσουν ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια ή και λεηλασίες.

Αυτό που δημιουργεί μια ιδιαίτερη αίσθηση είναι πως στην αναφοράα για την κατάσταση της Ελλάδας οι αμερικανοί θεωρούν περίεργο πως με την οικονομική πολιτική που ασκείται δεν έχουν ήδη ξεσπάσει ακόμα χειρότερα επεισόδια και συγκρούσεις στη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο κομμάτι που λέει πως η κυβέρνηση της Αθήνας «αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να περάσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την ηχηρή αντίδραση από ισχυρά συνδικάτα της χώρας και των εργαζομένων γενικά».

Ενώ συνεχίζει αναφέροντας πως τα εργατικά συνδικάτα, έχουν αντιδράσει στα νέα μέτρα λιτότητας «αλλά οι απεργίες μέχρι τώρα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Δύσκολα τα πράγματα

Ιδιαίτερη βάση δίνεται στην αυξανόμενη ανησυχία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις ή θα οδηγηθούμε σε πλήρη αμφισβήτηση της, που θα μπορούσε να εκφραστεί με ταραχές και βία.

Η έκθεση προβάλλει ιδιαίτερα τη δυσκολία που ενέχει η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων, σε συνθήκες κρίσης και σαρωτικών ανατροπών. Το οξύμωρο ίσως είναι πως, ενώ οι "θυσίες" οδηγούν σε βία που τρομάζει τους επενδυτές, θεωρούνται ταυτόχρονα και το τίμημα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι "σε αντάλλαγμα για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που δόθηκε ποτέ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, πέρα από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί".

Οικονομική ανάλυση

Στην προσπάθεια τους να περιγράψουν την κατάσταση οι αμερικανοί κάνουν αναφορές σε «μια καπιταλιστική οικονομία, με ένα δημόσιο τομέα που αντιστοιχούσε στο 40% του ΑΕΠ και με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου στα δύο τρίτα των κορυφαίων οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Η πίεση από την ΕΕ αλλά και από διεθνείς φορείς, ήταν αυτή που ανάγκασε την κυβέρνηση να εγκρίνει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση του μεγέθους του δημόσιου τομέα, μείωση της φοροδιαφυγής, μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και των συνταξιοδοτικών συστημάτων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Το μέλλον

Σύμφωνα με την έκθεση της CIA τα χειρότερα έρχονται., οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν από την Αθήνα να εντείνει τις προσπάθειές της το 2011 για αύξηση της είσπραξης των φόρων, μετοχοποιήσεις στις δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, ενώ σκοπεύουν να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου από το την ΕΕ και ΔΝΤ.

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε εισάγοντας μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά «οι επενδυτές εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής απέναντι σε μια ζοφερή οικονομική προοπτική και στη λαϊκή δυσαρέσκεια».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

XAXA!!!

1) Μακάρι! Να ξεβρωμίσει ο τόπος από τα σκατά που επιπλέον στη Βουλή και καταστρέφουν τον τόπο.

2) Δε μασάμε... Συναίνεση δε θα έχετε, όποια μέσα και αν επιστρατεύσετε. ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.