Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ακόμα μία ήττα για τη Μέρκελ στο κρατίδιο της Βρέμης

Sαφή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και μια ακόμη οδυνηρή ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ επιφύλαξαν οι κάλπες στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές της Βρέμης, του μικρότερου γερμανικού κρατιδίου.

Σύμφωνα με προσωρινά αποτελέσματα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 20,1 %, δεν απώλεσαν μόνο σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (2007: 25,6 %), αλλά έπεσαν και στην τρίτη θέση αφού οι Πράσινοι (Grüne) με 22,7 % (2007: 16,5%) αναδεικνύονται δεύτερη δύναμη. Είναι η πρώτη φορά σε περιφερειακές εκλογές που οι Πράσινοι αφήνουν πίσω τους τους Χριστιανοδημοκράτες. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 38,3 % οι οποίοι κερδίζουν σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες (2007: 36,7 %).....

Τα αποτελέσματα αποτελούν ψυχρολουσία και για τον κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ, τους Φιλελεύθερους, που με μόλις 2,6 % μένουν εκτός βουλής (2007: 6 %). Σημαντικές απώλειες σημείωσε και το κόμμα της Αριστεράς που απώλεσε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο με 5,8 % θα εκπροσωπείται και πάλι στην τοπική βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ψήφισαν και οι νέοι ηλικίας 16 και 17 ετών, ενώ λόγω του νέου πολύπλοκου εκλογικού συστήματος η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Η συμμετοχή κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, φτάνοντας το 56,7 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια: