Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Οι "κατά Λευκό Οίκο" ελληνικοί στόχοι τρομοκρατών


Η Ναυτική βάση της Σούδας και αγωγοί πετρελαίου και αερίου συγκαταλέγονται στη λίστα των “κρίσιμων υποδομών και βασικών πόρων”, που αποτελούν πιθανούς στόχους τρομοκρατών και“φοβούνται” οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θα έβλαπταν τα συμφέροντά τους, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεγράφημα στην Αθήνα, που διέρρευσε από το WikiLeaks...



Σύμφωνα με τα “Νέα” (23/05), η συγκεκριµένη αναφορά των αµερικανών ειδικών σε θέµατα καταπολέµησης της τροµοκρατίας συντάχθηκε κατόπιν αιτήµατος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Φεβρουάριο του 2008.

Εκτός από τροµοκρατικές ενέργειες στην αναφορά εξετάζεται και το ενδεχόµενο διακοπής ή διαταραχής λειτουργίας λόγω φυσικών καταστροφών, ενώ στη λίστα που συνέταξαν οι ειδικοί περιλαµβάνονται από αναµενόµενοι στόχοι, όπως η Ναυτική Βάση της Σούδας και αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, έως εκπλήξεις τύπου “σιδηροδροµικές γραµµές και δρόµοι της Βόρειας Ελλάδας” ή “υποθαλάσσια καλώδια”.

Στην πρώτη θέση της αναφοράς για τις κρίσιµες υποδοµές που καταγράφονται στο τηλεγράφηµα , βρίσκεται η ελληνική ναυτιλία.

Την περίοδο που οι ειδικοί συγκέντρωναν τα απαραίτητα στοιχεία, στον ελληνικό εµπορικό στόλο – που θεωρείται ο µεγαλύτερος παγκοσµίως – περιλαµβάνονταν σχεδόν 3.400 σκάφη, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 8,4% του συνολικού αριθµού εµπορικών σκαφών σε όλο τον κόσµο και στο 13,7% του τονάζ.

Τη δεύτερη θέση στη λίστα της πρεσβείας καταλαµβάνει ο Πειραιάς, που συγκαταλέγεται στα 10 λιµάνια της Ευρώπης µε τη µεγαλύτερη κίνηση κοντέινερ και αποτελεί το πιο δραστήριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηδη από τον Αύγουστο του 2005 η πρεσβεία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για ζητήµατα ασφάλειας του λιµανιού του Πειραιά. Εκείνη την περίοδο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αίτηµα για την παράταση χρήσης της συσκευής ελέγχου των κοντέινερ που είχε δανειστεί από την αµερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων πριν από τους Ολυµπιακούς Αγώνες.

Ψηλά στη λίστα µε τις κρίσιµες υποδοµές βρίσκεται και ο αγωγός φυσικού αερίου TGI που ήδη συνδέει την Ελλάδα µε την Τουρκία, ενώ σε λίγα χρόνια αναµένεται να συνδέσει και την Ελλάδα µε την Ιταλία.

“Διακοπή της λειτουργίας του TGI θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην ιταλική αγορά αερίου, η οποία θα λαµβάνει 8 δισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα αερίου µέσω του αγωγού. Εκτιµούµε ότι δεν θα υπήρχαν επιπτώσεις στην αµερικανική αγορά αερίου”, αναφέρουν οι ειδικοί.

Η Ναυτική Βάση της Σούδας στο τηλεγράφηµα χαρακτηρίζεται ως µείζονος σηµασίας υποδοµή εφοδιασµού και υποστήριξης των αµερικανικών δυνάµεων που πλέουν στη Μεσόγειο, κυρίως προς και από τη Μέση Ανατολή.

Οπως επισηµαίνουν οι ειδικοί, µία επίθεση ή φυσική καταστροφή, συµβατικού ή µη χαρακτήρα, “θα µπορούσε πιθανώς να έχει σηµαντικές αλλά όχι καταστροφικές βραχυπρόθεσµες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συµµαχικών δυνάµεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν”.

Σε αυτή την περίπτωση αναφέρεται ότι, παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει να βρεθούν γρήγορα λύσεις για να διασφαλιστεί η υποστήριξη των Συµµαχικών Δυνάµεων.

“Μία επίθεση στις αµερικανικές δυνάµεις της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα θα είχε σηµαντικές επιπτώσεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, ειδικότερα του αµερικανικού Πολεµικού Ναυτικού και της Αεροπορίας”, τονίζεται.

Η µεγάλη σηµασία της συγκεκριµένης στρατιωτικής υποδοµής στο νησί της Κρήτης φαίνεται και σε απόρρητο τηλεγράφηµα µε πληροφορίες για την προετοιµασία του ναυάρχου Μαρκ Π. Φιτζέραλντ, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την άνοιξη του 2008.

“Η Ελλάδα επιτρέπει περισσότερες από 24.000 υπερπτήσεις ετησίως και συµµετέχει στις επιχειρήσεις Operation Active Endeavor (σ.σ.: για τις τροµοκρατικές ενέργειες), Operation Enduring Freedom (σ.σ.: ο πόλεµος στο Αφγανιστάν), KFOR (δυνάµεις στο Κόσοβο) και UNIFIL (δυνάµεις Ηνωµένων Εθνών στον Λίβανο).

Αν και είναι εξόχως καλό να τους ευχαριστούµε κατ’ ιδίαν σε συναντήσεις, το ελληνικό κοινό αίσθηµα τίθεται σθεναρά κατά του πολέµου κι έτσι η βοήθεια που µας παρέχει η Ελλάδα στη Σούδα και µε τις συχνές µεταφορτώσεις πυροµαχικών είναι θέµατα τα οποία θα ήθελαν να κρατηθούν µυστικά, αποφεύγοντας οποιαδήποτε δηµόσια αναγνώριση”, έγραφε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: