Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο δικηγόρος του Στρος Καν αθωώσε τον... Σωκράτη!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!

Κι όμως ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν θεωρείται από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Αμερικής και εκτός από τον Στρος Καν, υπερασπίστηκε τον Μάικλ Τζάκσον αλλά και τον δικό μας Αρχαίο Έλληνα Φιλόσοφο, Σωκράτη.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της Αμερικής...



Χθες εμφανίστηκε σε δικαστήριο στο Μανχάταν μαζί με τον Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του «είναι αθώος».

Πρόκειται για τον ίδιο δικηγόρο που υπερασπίστηκε τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον και αλλά γνωστά ονόματα της πολιτικής και του θεάματος.

Ο Μπέντζαμιν Μπράφμαν είναι μάλιστα ο δικηγόρος που παρουσίασε την Απολογία του Σωκράτη την περασμένη Πέμπτη, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, όπου οι δικαστές «αθώωσαν» τον Έλληνα φιλόσοφο μετά από 2,410 χρόνια. Την πραγματοποίηση της δίκης, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας νομικών και αμερικανικών ΜΜΕ, πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση, καταφέρνοντας να πετύχει τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστών και διαπρεπών δικηγόρων.

62χρονος κ. Μπράφμαν, που «υποδύθηκε» με χιούμορ και χείμαρρο επιχειρημάτων το Σωκράτη, συγκεντρώνει τώρα τα φώτα της δημοσιότητας ως δικηγόρος του Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε μια ιστορική δίκη, με αρχαιοελληνικά στοιχεία αλλά και σύγχρονες αντιλήψεις, δοσμένες με νομικές εκφάνσεις και χιούμορ, εκατοντάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εκπληκτική «παράσταση» της αλήθειας, του νόμου και της ελληνικής κληρονομιάς.

Στη δίκη , η οποία ουσιαστικά δεν αποτελούσε αναπαράσταση, αλλά μια νέα εκδοχή, εξετάστηκαν όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ., με σκοπό να αποφανθούν οι Αθηναίοι αν είναι «ένοχος» ή «αθώος», κατηγορούμενος για «ασέβεια προς τους Θεούς» και για «διαφθορά των νέων».

Η διαδικασία άνοιξε με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ακολούθησαν τη βασική υπερασπιστική γραμμή ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι ιδέες του Σωκράτη προκάλεσαν τους νέους να καταφύγουν στη βία ή να αμφισβητήσουν έμπρακτα τους θεούς και τους θεσμούς της Πολιτείας, αλλά αντιθέτως η πρόθεση του Σωκράτη ήταν ο διαφωτισμός των νέων στη βάση μιας εποικοδομητικής αμφισβήτησης.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τα επιχειρήματά της η κατηγορούσα αρχή που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποστήριξε ότι οι ιδέες του Σωκράτη διαφθείρουν τους νέους και αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας. Επειτα από τη λήξη της συνεδρίασης,οι παρευρισκόμενοι σε ρόλο ενόρκων ψήφιζαν για την αθώωση ή καταδίκη του Σωκράτη.

Το ρόλο των δικαστών ανέλαβαν ο πρόεδρος Εφετών της περιοχής της Ουάσιγκτον, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, και γνωστός δικηγόρος της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Η ετυμηγορία αθώωσε το Σωκράτη με ποσοστό 56% έναντι 44%, ποσοστά περίπου αντίστροφα με εκείνα που καταδίκασαν τον Σωκράτη στην αρχαιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: