Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Από τον Πολάνσκι στον Στρος Καν


Υποσυνείδητοι φόβοι της αμερικανικής δικαιοσύνης, να μην έχει η υπόθεση Στρος Καν την ίδια κατάληξη με την υπόθεση Πολάνσκι, επηρέασαν τη δικαστική απόφαση στην περίπτωση του επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα και με ισχυρισμούς του συνήγορου του Πολάνσκι.

Τον Μάρτιο του 1977, η αμερικανική κοινή γνώμη και ειδικά ο χώρος της έβδομης τέχνης...



συγκλονίστηκαν από την είδηση ότι ο Ρόμαν Πολάνσκι, δημιουργός κορυφαίων ταινιών, συνελήφθη κατηγορούμενος για πολλαπλές επιθέσεις εναντίον της Σαμάνθα Γκάιμερ, μιας 13χρονης τότε κοπέλας, καθώς και για βιασμό με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Αρχικά ο Πολάνσκι, δήλωσε αθώος στις κατηγορίες αλλά αργότερα δέχθηκε μια συμβιβαστική λύση, κατά την οποία θα έπρεπε να παραδεχθεί την ενοχή του τουλάχιστον σε μία κατηγορία, ενώ δεν είχε κριθεί μέχρι τότε προφυλακιστέος.

Μόλις διαψεύστηκαν τα σενάρια περί ποινής με εγγύησης και ο Πολάνσκι συνειδητοποίησε ότι θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης καθώς και απέλαση, διέφυγε στη Γαλλία, όπου και απολάμβανε ασυλία αφού κατείχε τη γαλλική υπηκοότητα, το Φεβρουάριο του 1978, λίγες ώρες προτού να καταδικαστεί επίσημα.

Από τότε, ο Ρόμαν Πολάνσκι ζει κυρίως στη Γαλλία και αποφεύγει να επισκέπτεται άλλες χώρες, από φόβο μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε σχέση και με την υπόθεση Στρος Καν, ο δικηγόρος Τζορτζ Κίτζμαν, που εκπροσωπεί τον Πολάνσκι, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, παραδέχθηκε πως η υπόθεση Πολάνσκι διαδραματίζει έναν “ασύνειδο ρόλο” στην περίπτωση του Στρος-Καν “μ’ όλο που οι διαδικαστικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές.”

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που κατά την ακροαματική διαδικασία, της Δευτέρας (16/05), αναφέρθηκε από τις διωκτικές αρχές η υπόθεση Πολάνσκι, καίτοι η δικαστής αρνήθηκε πως η εν λόγω υπόθεση άσκησε κάποια επιρροή στην προκειμένη περίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: