Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Το νέο μου πρόσωπο το νιώθω σαν δικό μου»

Ο Ντάλας Βέινς με την κορούλα του Σκάρλετ μίλησαν για πρώτη φορά δημοσίως για την νέα τους ζωή.

Ο πρώτος Αμερικανός που υποβλήθηκε σε πλήρη μεταμόσχευση προσώπου εμφανίσθηκε χθες δημοσίως, λέγοντας ότι σύντομα θα επιστρέψει στο σπίτι του για να είναι με την κορούλα του και ότι σκέφτεται να γραφτεί στο κολέγιο.

Ο 26χρονος Ντάλας Βέινς είχε τραυματιστεί βαριά τον Νοέμβριο του 2008, όταν το κεφάλι του ακούμπησε σε ένα ηλεκτρικό καλώδιο υψηλής τάσης. Τα εγκαύματα που υπέστη από το ρεύμα εξάλειψαν όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και του κόστισαν την όρασή του.

Πριν από δύο μήνες οι γιατροί αντικατέστησαν το πρόσωπό του, δίχως όμως να καταφέρουν να του βάλουν και καινούργια μάτια.....

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, η πιο χαρούμενη στιγμή μετά την μεταμόσχευση ήταν όταν ξανασυναντήθηκε με την μικρούλα Σκάρλετ.

«Εξεπλάγην από τη νέα μου εμφάνιση και μου είπε “μπαμπά, είσαι όμορφος”», είπε ο Ντάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νοσοκομείο BrighamandWomen’s του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου 30 γιατροί χρειάσθηκαν 15 ώρες για να αντικαταστήσουν τη μύτη, τα χείλη, το δέρμα, τους μυς και τα νεύρα του προσώπου του.

«Για μένα, το νέο μου πρόσωπο μοιάζει εντελώς φυσιολογικό, το νιώθω σαν να έχω γεννηθεί με αυτό», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, πριν χειρουργηθεί δεν μπορούσε να μυρίσει, δυσκολευόταν να αναπνεύσει και είχε υποβληθεί σε 20 εγχειρήσεις. Όταν η μεταμόσχευση του ξαναχάρισε την όσφρησή του, η πρώτη μυρωδιά που αντιλήφθηκε ήταν αυτή του νοσοκομειακού φαγητού. «Μύριζε πολύ νόστιμα», είπε.

Ο Ντάλας φορούσε μαύρα γυαλιά και μιλούσε αργά, αλλά καθαρά. Είναι τυφλός και το πρόσωπό του είναι λίγο στραβό από τη μία πλευρά, αλλά τα γένια του έχουν μεγαλώσει και τα μαλλιά του το ίδιο.

Τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, όμως, θα κάνει ασκήσεις για να ανακτήσουν πλήρως οι μύες του προσώπου του την κινητικότητα και την αισθητικότητά τους.

«Κάθε εξέλιξη στην κατάστασή μου είναι εκπληκτική», πρόσθεσε. «Αισθάνομαι σαν να τα μαθαίνω όλα από την αρχή, αλλά με έναν πολύ αληθινό, πολύ καλό τρόπο».

Οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν την δεύτερη πλήρη μεταμόσχευση προσώπου τον Απρίλιο, στον 30χρονο Μιτς Χάντερ από την Ιντιάνα, ο οποίος επίσης υπέστη ηλεκτροπληξία με ρεύμα υψηλής τάσης έπειτα από ένα τροχαίο το 2001.
Τώρα, στην λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα προσώπου βρίσκεται μία γυναίκα από το Κονέκτικατ που λέγεται Κάρλα Νας και τραυματίσθηκε το 2009 από έναν χιμπατζή.
Η πρώτη πλήρης μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: