Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Καντάφι τζογάριζε τα κέρδη... από το πετρέλαιο


Η Goldman Sachs επένδυσε πάνω από 1,3 δισ. δολάρια σε στοιχήματα επί νομισμάτων, μετοχών κ.α. το 2008, με συνέπεια η επένδυση να χάσει πάνω από 98% της αξίας της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αναφέρεται σε εσωτερικά έγγραφα από την Goldman.

Όταν το fund, το οποίο ήλεγχε ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, υπέστη τεράστιες απώλειες, η Goldman έδωσε στην Λιβύη...



την ευκαιρία να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, σύμφωνα με την WSJ.

Ανάμεσα στις διάφορες προτάσεις που κατέθεσε η Goldman Sachs για να καλύψει τις ζημίες, ήταν μια στην οποία η Λιβύη θα λάμβανε 5 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές της Goldman σε αντάλλαγμα για επένδυση 3,7 δισ. δολαρίων στον χρηματιστηριακό οίκο.

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού Lloyd Blankfein, ο οικονομικός διευθυντής και ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ζήτημα.

Το λιβυκό SWF φαίνεται να πλήρωσε 1,3 δισ. δολάρια για options σε καλάθι νομισμάτων και σε έξι μετοχές –Citigroup, UniCredit, Santander, Allianz, Électricité de France και Eni.

Δεν υπάρχουν σχόλια: