Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Υποτονικό το κλίμα στις φοιτητικές εκλογές

Πάντως, αποτελέσματα θα μεταδίδουν οι παρατάξεις μετά τις 10, σήμερα, το βράδυ, ενώ τα τελικά αναμένεται να ανακοινωθούν ως την Πέμπτη το μεσημέρι.

Η αφίσα "Μύκονος - Τρελά Πάρτι" είναι το τελευταίο, που περιμένει να δει κάποιος στην πρόσοψη του κτιρίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών την ημέρα των φοιτητικών εκλογών. Ωστόσο, ο προαύλιος χώρος αποκαθιστά την... τάξη. Οι αφίσες των παρατάξεων με τα πολιτικά τους μηνύματα καλύπτουν σχεδόν κάθε επιφάνεια. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει την αυτοπεποίθηση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ στο σύνθημα "Είμαστε οι ιδέες μας", τον ρομαντισμό της ΠΑΣΠ στο ερώτημα της δικής της αφίσας "Πώς να σμιλέψουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε". Η Πανσπουδαστική καλεί τους φοιτητές να κάνουν την αγανάκτησή τους δύναμη ανατροπής και η ΕΑΑΚ θεωρεί αυτή την ανατροπή "χρέος της γενιάς μας".....

Στον προαύλιο χώρο, πάντως, η διάθεση των φοιτητών δεν φαίνεται να είναι επαναστατική. Τραπεζάκια καλυμμένα με αφίσες, καρέκλες, που καταλαμβάνονται από τους λίγους προνομιούχους, και τα πολλά πηγαδάκια συνθέτουν το σκηνικό των φοιτητικών εκλογών. Για τη μουσική υπόκρουση φροντίζουν οι "ΔΑΠίτες". Στο περίπτερο της παράταξης ένα στερεοφωνικό στη διαπασών υπάρχει για να θυμίζει ότι το καλοκαίρι και τα κλαμπ της Μυκόνου δεν είναι τελικά και τόσο μακριά.

Παρά τα δυνατά μπιτ που βγαίνουν από τα ηχεία, το κλίμα είναι χαλαρό. Μόνο μια παρέα πρωτοετών του νομικού τμήματος συζητά για την πολιτική, με ένταση, όμως, που ενδεχομένως σε παλιότερες γενιές θα έμοιαζε με κατηχητικό σχολείο. Ο Χάρης, μέλος της Πανσπουδαστικής, εξηγεί σε ομάδα συμφοιτητριών του από τη ΔΑΠ τα καλά ενός σοσιαλιστικού συστήματος. Η Νάντια του υπενθυμίζει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και η Μαρία προτρέπει και τους δύο να μείνει η συζήτηση στα προβλήματα του πανεπιστημίου.

"Είναι υποχρέωση καθενός να πολιτικοποιηθεί για να μη γίνει υποχείριο σε καταστάσεις", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάρης όταν ερωτάται για την ένταξή του στη φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ. "Κάνεις λάθος", παρεμβαίνει η Νάντια. "Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να πολιτικοποιηθεί εάν δεν θέλει. Εμείς δεν πιέζουμε κανέναν να γραφτεί στη ΔΑΠ, όπως κάνετε εσείς".

Είναι μια συζήτηση στην οποία πολλοί συμφοιτητές τους αρνούνται πλέον να συμμετάσχουν. Οι τεταρτοετείς βλέπουν στα "πρωτάκια" έναν νεανικό ενθουσιασμό. Τα μέλη μιας τέτοιας παρέας τεταρτοετών δηλώνουν απογοητευμένα από τις φοιτητικές παρατάξεις. Γιατί ήρθαν να ψηφίσουν τότε; "Είναι η ανταπόδοσή μας για τη βοήθεια που μας έχουν προσφέρει σε σημειώσεις, βιβλία, αναζήτηση στέγης. Πολιτικά δεν με εκφράζει καμία παράταξη", παραδέχεται η Έφη, τεταρτοετής φοιτήτρια στο Οικονομικό της Νομικής. "Εγώ δεν περιμένω τίποτα, ήρθα για τη συμμετοχή, έτσι", λέει από την πλευρά της η Αγγελική, φοιτήτρια στο ίδιο έτος και το ίδιο τμήμα.

Κατά παράδοξο τρόπο, εξίσου απογοητευμένη από τις φοιτητικές παρατάξεις, δηλώνει η Άννα, φρέσκια πτυχιούχος, που είναι υποψήφια με την παράταξη της ΔΑΠ. "Στις βουλευτικές εκλογές απέχω, εδώ ψηφίζω ΔΑΠ", δηλώνει. "Ο μόνος λόγος που δραστηριοποιούμαι είναι γιατί η ΔΑΠ διεκδίκησε το δικαίωμα να δίνουμε περισσότερα από επτά μαθήματα στην εξεταστική", λέει. Γι' αυτό θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη των φοιτητικών παρατάξεων: "Κάποιος πρέπει να μας εκπροσωπεί". Στον αντίποδα βρίσκονται η Έφη και η Αγγελική. "Θα θέλαμε να υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις. Πατάνε επί πτωμάτων, νοιάζονται πρώτα για το δικό τους συμφέρον κι έπειτα για το δικό μας".

Σε ένα τέτοιο κλίμα άρνησης, "υποτονικό", το χαρακτηρίζει ένας δημοσιογράφος που καλύπτει χρόνια τις εκλογές, ψηφίζουν σήμερα οι φοιτητές. "Κάποτε παραγγέλναμε πίτσες στις εφημερίδες, περιμένοντας τα αποτελέσματα", προσθέτει. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, οι ίδιες οι φοιτητικές παρατάξεις φαίνεται να έχουν χαμηλώσει αρκετά τον πήχη. Περιμένουν η αποχή να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα ή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι πιο αισιόδοξοι. Ο εκπρόσωπος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), Νίκος Γαλάνης, ακούγεται επιφυλακτικός σε ερώτηση για τις επιδόσεις της παράταξής του. "Αναμένουμε η δύναμή μας να αυξηθεί κατά 1% με 1,5% σε σχέση με πέρυσι". Δεν είναι ακριβώς η αύξηση του ποσοστού που θα έκανε κάποιον να μιλήσει για "ρεύμα". Ο στόχος για την ΕΑΑΚ είναι "να βγουν μειωμένες από τις κάλπες οι δυνάμεις του δικομματισμού". Ο κ. Γαλάνης παραδέχεται πάντως ότι "υπάρχει μια κάμψη" στην αγωνιστική διάθεση των φοιτητών.

Η Πανσπουδαστική αρνείται να κάνει προβλέψεις και εκτιμήσεις παραπέμποντας στην ανακοίνωση Τύπου, που πρόκειται να εκδοθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα μετά την ανακοίνωση των ξεχωριστών αποτελεσμάτων από κάθε παράταξη. Είναι ίσως ένα από τα ελάχιστα σημεία συμφωνίας ανάμεσα στις παρατάξεις: "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κοινά αποτελέσματα", διαβεβαιώνει ο γραμματέας της ΠΑΣΠ, Μιχάλης Νικηφόρος. Δεν αρνείται, όμως, να κάνει ορισμένες εκτιμήσεις. "Δυστυχώς, οι προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή είναι πολύ περιορισμένες. Υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερη αποχή ακόμη και από πέρυσι", αναφέρει. Το στοίχημα για την ΠΑΣΠ, λέει ο γραμματέας της, είναι να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Κι έπειτα καταγγέλλει τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ για αλαζονεία στη συμπεριφορά της και νοθεία στις φοιτητικές εκλογές.

Με τέτοιου είδους καταγγελίες τα περιθώρια διαλόγου, συνεννόησης ή συναίνεσης που καλούνται να πετύχουν οι "μεγάλοι" είναι μάλλον περιορισμένα. Διαφωνία υπάρχει ακόμη και για την ύπαρξη διαλόγου. Αν και ο γραμματέας της ΔΑΠ Τάκης Ιωαννίδης υποστηρίζει ότι η παράταξή του είναι η μοναδική που έχει κάνει βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση, ο συνάδελφός του της ΠΑΣΠ αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά του αιώνιου αντιπάλου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά τις κλασικές αψιμαχίες για τα αποτελέσματα, η ζωή στα πανεπιστήμια θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Και μαζί με αυτή, η προοπτική για ένα "τρελό πάρτι στη Μύκονο". Προσφορά, σε καλή τιμή, κάποιας φοιτητικής παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: