Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

"Κύριε Παπανδρέου, παραδεχτείτε το, η Ελλάδα χρεοκόπησε"


Αυτό γράφει στην “επιστολή” - άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsplaatt, που δημοσιεύεται την Παρασκευή, η οποία καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρατήσει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και να εκστομίσει επιτέλους το “Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν”.

Ενδιαφέρον προκαλεί η αναγωγή του κ. Παπανδρέου σε “σύγχρονο” ήρωα, ο οποίος προσπαθεί να σώσει αυτά που δεν σώζονται στη σύγχρονη Ελλάδα...



"Ο δυτικός κόσμος παρακολουθεί με μεγάλο σεβασμό τις προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους της χώρας σας. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν κατάφερε σε καιρούς ειρήνης κάτι παρόμοιο", λέει η Handelsplaat.

“Η πικρή αλήθεια, όμως η οποία εσείς και όσοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτείτε είναι: Η βοήθεια δεν βοηθά. Η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο τέλμα”, προσθέτει το άρθρο.

"Σύντομα θα έρθει η μέρα, όταν το βασανισμένο σώμα θα παραδοθεί. Σύντομα θα έρθει η μέρα που φοβούνται στους εφιάλτες τους οι επενδυτές. Τότε η λέξη αφερεγγυότητα θα βρίσκεται στα χείλη όλων. Αλλά θα είναι επίσης η μέρα που θα γεννηθεί μία νέα αλήθεια", αναφέρει τόσο λογοτεχνικά το άρθρο.

Και η πραγματικότητα

Τη στιγμή που τυπωνόταν στα πιεστήρια της γερμανικής εφημερίδας το εν λόγω άρθρο, η Κομισιόν προέβλεπε μέτρα ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην εκτοξευθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το έλλειμμα θα φτάσει στο 9,3% του ΑΕΠ το 2012, ενώ το 2011 το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 157,7%.

Το μόνο αισιόδοξο σ' αυτήν την ιστορία, είναι ότι υπάρχει για πρώτη φορά οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,8% το α τρίμηνο του 2011.

Τη θετική αυτή είδηση έσπευσε να ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα “καλό νέο με ενθαρρυντικά μηνύματα”.

Ο Όλι Ρεν σημείωσε, ακόμη, ότι πρόκειται για μια θετική έκπληξη, καθώς η Επιτροπή στις τελευταίες της εκτιμήσεις προέβλεπε για την Ελλάδα μικρή ύφεση το α' τρίμηνο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: