Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Εκπαιδευτικός "Καλλικράτης": Ποια τμήματα και πανεπιστήμια καταργούνται

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι είναι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις όχι μόνο τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά ακόμα και ολόκληρων ιδρυμάτων, σύμφωνα με τον περίφημο εκπαιδευτικό «Καλλικράτη» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει το κυριακάτικο «Έθνος», σε περισσότερα από 150 τμήματα με χαμηλή ζήτηση θα μπει οριστικό λουκέτο, ενώ έρχονται συγχωνεύσεις τμημάτων ή και σχολών ομοειδούς επιστημονικού αντικειμένου.

Το σενάριο που εξετάζεται είναι από τα συνολικά 23 σήμερα ΑΕΙ να παραμείνουν σε λειτουργία μόνον τα 11. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, προβλέπεται η ενσωμάτωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης των ΑΕΙ Μακεδονίας και Δυτ. Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Πατρών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου......

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορούν να ενταχθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Εξετάζεται επίσης τα τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδος να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών τμημάτων σε αυτά, ενώ αυτά της Φλώρινας να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τέλος, η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών καθώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επειδή έχουν πενταετή διάρκεια σπουδών, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσαρτηθούν στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν και δεκάδες πανεπιστημιακές σχολές που είναι υπό κατάργηση (περίπου 150). Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται σχολές όπως η Στατιστικής Επιστήμης Αιγαίου, Γεωλογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης, Χημείας Κρήτης, Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Αγρινίου, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης, Κοινωνικής & Εκπαιδευτικής Πολιτικής των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Πελοποννήσου, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου, Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα τμήματα Νοσηλευτικής ΑΕΙ στην Αθήνα και στη Σπάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: