Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ο Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υποννόησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης του (διάρκειας 1,5 ώρας) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η φράση του είναι χαρακτηριστική: «Τις αποφάσεις θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων και μέσα στον ελληνικό λαό».

Αναλυτικά δήλωσε: «Επιδίωξη μας είναι η εθνική συνεννόηση. Είμαι ανοιχτός σε κάθε καλή ιδέα και πρόταση από τα κόμματα και κάθε υπεύθυνο φορέα, αρκεί αυτές οι προτάσεις να έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει θέσει η χώρα μας. Η Ελλάδα μπορεί. Παρά τις όποιες προφητείες οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο, έχουμε πιάσει πολύ δύσκολους στόχους και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και αυτό είναι εγγύηση για τη σιγουριά του κόσμου, εγγύηση για μία αναπτυξιακή πορεία. Αυτές τις αποφάσεις θα τις υλοποιούμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και μεταξύ των κομμάτων και μέσα στον ελληνικό λαό»....

Ο διάλογος Παπούλια-Παπανδρέου πριν τη συνάντηση

"Έχω βγάλει το συμπέρασμα από τις χθεσινές συναντήσεις ότι υπάρχει ουσιαστικός κοινός τόπος και πάρα πολλές προτάσεις δημιουργικές, αναπτυξιακές, δίκαιες, αποτελεσματικές, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ενταχθούν μέσα στους στόχους με πολιτική βούληση όλων μας, για να πετύχουμε την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χώρας που είναι τα ελλείμματα και το χρέος".

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις χθεσινές συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν γίνει σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Συγκαταβατικός από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η ανησυχία του είναι μεγάλη και επισήμανε ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι της κοινωνικής συνοχής που απαιτεί αυτή τη στιγμή την εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι "τα ασθενή στρώματα της κοινωνίας, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρέπει να ενισχυθούν γιατί ό,τι ήταν να δώσουν το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπόψη σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε".

"Γι΄ αυτό ζητάμε από όλους δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα του ελλείμματος και να προστατεύσουμε τους αδύναμους", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι αν δεν προχωρήσουμε σε αυτά τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το φάσμα της χρεοκοπίας θα επανέλθει για τη χώρα.

Σκέφτονται για δημοψήφισμα

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η αρνητική στάση, που τηρεί ο Αντώνης Σαμαράς στην έκκληση για συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας προκαλεί προβληματισμό και αγωνία στην κυβέρνηση. Ενδεικτικό της αμηχανίας, που επικρατεί σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων, είναι και το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν την πρόταση, που διατύπωσε ο ΣΕΒ για διενέργεια δημοψηφίσματος. Μάλιστα κάποιοι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου τη χαρακτήριζαν «θετική».

Ωστόσο τόσο η λύση του δημοψηφίσματος, όσο και το ενδεχόμενο εκλογών έχουν τον εξής κίνδυνο: να δώσουν την ευκαιρία στους δυσαρεστημένους πολίτες να εκφραστούν αρνητικά σε οποιαδήποτε σκληρή πολιτική και το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί στη συνέχεια να μην είναι δυνατό να το διαχειριστεί κανείς, πολύ περισσότερο η ίδια η κυβέρνηση, που οδήγησε τα πράγματα ως εδώ.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του και μάλλον δεν θα το κάνει πριν την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου μεταβαίνει σήμερα για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ. Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου ενημερώνει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Το ζητούμενο είναι επίσης να ελεγχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές και προς τούτο υπάρχουν ήδη παρεμβάσεις από κυβερνητικούς παράγοντες και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: