Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πιο φθηνά πας Βενετία παρά Ρόδο...


Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για προορισμούς όπως η Βενετία ή η Ανκόνα είναι αισθητά πιο οικονομικά από το κόστος για κάποιο ελληνικό νησί.

Από το χώρο της ακτοπλοΐας δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στις προθέσεις της κυβέρνησης, με πηγές να επικαλούνται την αύξηση των τιμών του πετρελαίου...



Έτσι, μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο, οι τιμές για τα ελληνικά νησιά, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους της Κυριακής", διαμορφώνονται ακριβότερες ακόμα και κατά 50% από ένα ταξίδι με επιστροφή στη Βενετία.

Ενδεικτικό είναι ότι το ταξίδι σε δίκλινη καμπίνα με ΙΧ με επιστροφή για τη Βενετία, που απέχει από την Πάτρα 621 μίλια, κοστίζει 423 ευρώ, ενώ το ταξίδι από Πειραιά για Ρόδο, που η απόσταση είναι μόλις 250 μίλια, κοστίζει ακόμα και 675,5 ευρώ.

Στις εσωτερικές γραμμές υπάρχει, σε πολλές περιπτώσεις, σοβαρή επιβάρυνση από τα τέλη υπέρ τρίτων, με την ηγεσία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων να έχει εισηγηθεί την κατάργηση χρεώσεων όπως τα αχθοφορικά και τα λεβουχικά.

Οι βασικότερες κρατήσεις που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ο ΦΠΑ (το 13% επί της τιμής του εισιτηρίου για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα), η κράτηση ΚΑΕΟ-ΝΑΤ (το 6,5% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου), η επίναυλος (το 3% επί της ονομαστικής αξίας), τα λιμενικά τέλη (5-5,5% επί της ονομαστικής τιμής του εισιτηρίου) και οι κρατήσεις υπέρ λεμβούχων και αχθοφόρν (0,50-0,60% ανά επιβάτη).

3 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Εμ όχι παιδιά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Να συγκρίνουμε ίδια πράγματα και ίδιες ημ/νίες!!

Π.χ. για ένα ταξίδι στη Βενετία με επιστροφή για τις ημ/νίες 13/6-21/6 κοστίζει 416 ευρώ για 2κλινη εσωτερική καμπίνα με την ΑΝΕΚ.
Για τις ΙΔΙΕΣ ΗΜ/ΝΙΕΣ το ταξίδι Πειραιά-Ρόδο-Πειραιά με Bluestar επίσης για 2κλινη εσωτερική κοστίζει 388 ευρώ, ενώ ακριβώς οι ίδιες επιλογές για το ταξίδι Πειραιά-Ηράκλειο-Πειραιά με ΑΝΕΚ κοστίζει 264 ευρώ.

Τα παραπάνω τα βρήκα με μία απλή αναζήτηση στα site online ακτοπλοϊκών κρατήσεων.

Ας μην κάνετε και εσείς τα ΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με τους κραυγαλέους τίτλους εντυπωσιασμού! Λίγη προσοχή και επιβεβαίωση δε βλάπτει.

Κατά τ'άλλα (σχετικά με τους φόρους) έχετε δίκιο. Ειδικά ο ΦΠΑ, αν δεν κάνω λάθος εφαρμόζεται πάνω ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΦΟΡΟ, ως φόρος επί φόρου!!

Unknown είπε...

ΟΚ, Στέλιο, ακόμη κι έτσι να είναι, ένα τετράκλινο με ανεκ και ένα αυτοκινητο πήγαινε έλα, κοστίζει 176+176=352 ευρώ. Η απόσταση είναι υπερδιπλάσια. Είναι αδικαιολόγητο!

Στέλιος είπε...

Δεν είναι έτσι ακριβώς. Είναι ακόμα φθηνότερα, γιατί όταν κόβεις εισιτήριο με επιστροφή, στην επιστροφή όλες σχεδόν οι εταιρίες δίνουν έκπτωση.
Πρέπει όμως κάθε φορά να ελέγχουμε τις προσφορές που δίνουν οι εταιρίες πριν το ταξίδι. Π.χ. πέρισυ για Κρήτη υπήρχαν προσφορές με δωρεάν αυτοκίνητο και 50% έκπτωση στις καμπίνες των πρωϊνών δρομολογίων και έτσι μια 4μελής οικογένεια με αυτοκίνητο μπορούσε να κάνει το ίδιο ταξίδι με κόστος από 190 εώς 350 ευρώ, ανάλογα το δρομολόγιο! Σχεδόν διπλή τιμή για το ίδιο πράγμα!!! γιατί απλά κόψαμε εισιτήρια με "κλειστά τα μάτια"!!

Η απόσταση δε... δεν είναι πάντα μέτρο σύγκρισης. Πάρε για παράδειγμα τα αεροπορικά εισιτήρια. Οσο σχεδόν κάνει το Αθήνα-Πάρος κάνει και το Αθήνα-Λονδίνο!!!!
Προσωπικό, συντήρηση, φόροι, λιμενικά τέλη (τέλη αεροδρομίου στην περίπτωση του αεροπλάνου) κλπ είναι τα μεγάλα έξοδα. Το καύσιμο είναι το κερασάκι στην τούρτα.