Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Δεύτερο πακέτο στήριξης 65 δισ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΕ


Ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για τη χώρα μας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους της Ένωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε πρόσθετα μέτρα,...



ενώ όπως γράφει το πρόγραμμα θα υπάρξει μια πρωτοφανής εξωτερική εποπτεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην χώρα μας.

“Το πακέτο αυτό θα απαιτήσει εγγυήσεις για νέα δάνεια και την τεχνική συνδρομή της ΕΕ, τη συμμετοχή της στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης”, είπε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ στο Ρόιτερς που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις της τρόικας

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, "σύντομα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας", προέβλεπαν στις Βρυξέλλες καλά ενημερωμένοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Oι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν «σπέκουλα» τα σενάρια περί "ξένης παρέμβασης" στην ελληνική οικονομία και πρώιμα τα περί πρόσθετου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, όπως δημοσιεύουν, σε σημερινό άρθρο τους, οι Financial Times.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το ενδεχόμενο, πρόσθετο, πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι επισήμως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις λαμβάνονται βήμα-βήμα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2012 και μετά, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να κλείσει η «ξεκάθαρη» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Εξ άλλου, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι υπάρχει απογοήτευση εκ μέρους της Επιτροπής, από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Σημείωναν, ωστόσο, ότι δεν αναμένουν από την αντιπολίτευση να στηρίξει όλο το πακέτο μέτρων, αλλά τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος προσαρμογής. «Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για μακροχρόνιες συζητήσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Ως προς την πορεία των πραγμάτων από δω και στο εξής, η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις: Η πρώτη θα αφορά, όπως κάθε τρίμηνο, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η δεύτερη θα αφορά την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Επί τη βάση αυτών των δύο εκθέσεων, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα ( 8,7 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης).

Τέλος, οι ίδιες πηγές, απέκλειαν το ενδεχόμενο η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να μετατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: