Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στη δικαιοσύνη οι 38 ύποπτοι για τα υποβρύχια


Αντίστροφα αρχίζουν να μετρούν το χρόνο οι 38 ύποπτοι, μη πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στην υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων και από σήμερα άρχισαν να καταθέτουν τα υπομνήματα με τις έγγραφες εξηγήσεις αντιτάσσοντας τις δικές τους θέσεις για όσα τους έφεραν αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη...



Για την υπόθεση αυτή, όπως είναι γνωστό, οι 38 ύποπτοι, κατά περίπτωση, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τρία κακουργήματα που είναι απιστία, δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πολλοί μάλιστα από τους υπόπτους στο επίπεδο της τακτικής δικαιοσύνης έχουν κληθεί να δώσουν κατάθεση ως μάρτυρες στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους βασικούς υπόπτους, ο όποιος εμφανίζεται ως στενός συνεργάτης του Α. Τσοχατζόπουλου, αρνείται ότι είχε ρόλο ταμία ή ότι ενεργούσε για λογαριασμό οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου ή επιχειρηματία.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα και επικαλείται το γεγονός ότι στην αντίστοιχη ανοικτή ποινική έρευνα που διενεργούν οι γερμανικές αρχές δεν έχει εμπλακεί το όνομά του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόσωπο που είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ζήτησε να του δοθεί σχετική άδεια από το υπουργείο καθώς για την αντίκρουση των αδικημάτων που ελέγχεται ποινικά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία που θεωρούνται απόρρητα για τις αρχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εισαγγελείς με βάση τα στοιχεία της έρευνάς τους και τα υπομνήματα θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος όσων προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων.

Παράλληλα τo πράσινο φως για να καταθέσει στοιχεία που ενδεχομένως εμπίπτουν στο απόρρητο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχουν σχέση με την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος για να καταθέσει ως ύποπτος πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου. Κατόπιν αυτού και εκείνος με τη σειρά του θα καταθέσει αύριο το υπόμνημά τους στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: