Μετά τη διεθνή ασυνεννοησία και την “κολοκυθιά” που παίζεται γύρω από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ασυμφωνία φαίνεται πως χτύπησε και την κυβέρνηση, με δύο υψηλά ιστάμενα στελέχη της να κινούνται σε παράλληλη τροχιά.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος, κάνει λόγο περί “ακαταλληλότητας” μίας αναδιάρθρωσης με “κούρεμα” της αξίας των ομολόγων,...
αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας “ανώδυνης” αναδιάρθρωσης.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, καθώς όπως είπε “θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Όσον αφορά στον κ. Παπαδήμο, σε δηλώσεις του σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, απέκλεισε την αναδιάρθρωση με haircut, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας “ανώδυνης” αναδιάρθρωσης, κάνοντας λόγο για εθελούσια συμφωνία για επιμήκυνση των λήξεων, χωρίς ουσιαστική μεταβολή στην αξία των ομολόγων.
Πιο συγκεκριμενα, υπογράμμισε ότι μία αναδιάρθρωση “που συνεπάγεται "κούρεμα” της αξίας των ομολόγων για τους επενδυτές δεν είναι “ούτε επιθυμητή ούτε αναγκαία”, προσθέτοντας:
“Δεν είναι επιθυμητή, επειδή οι δυνητικές δυσμενείς επιπτώσεις της είναι πιθανόν να υπερβαίνουν τα οφέλη της. Και δεν είναι αναγκαία, αν το πρόγραμμα προσαρμογής εφαρμοσθεί σωστά, όπως πιστεύω ότι θα γίνει και πρέπει να γίνει”.
Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είπε ακόμη ότι "υπάρχει μία σύγχυση στη δημόσια συζήτηση", σημειώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να έχει διαφορετική σημασία και επιπτώσεις.
Η πρώτη από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο “κούρεμα” και απώλειες για τους ομολογιούχους. Η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει μια οικειοθελή συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους με όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων.
Ερωτηθείς αν προβλέπει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Παπαδήμος απάντησε, “δεν απαντώ επίσημα στο ερώτημα σας, αλλά αυτό είναι αυτονόητο”.
“Η επαναγορά των ομολόγων θα είχε ενδιαφέρον, αν είχαμε το κεφάλαιο”
“Μια αναδιάρθρωση χρέους θα σήμαινε τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ θα ενίσχυε το σενάριο διάχυσης της κρίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Reuters.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη, ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2011, ενώ για το 2012, σημειώνει ότι η χώρα καλείται να εκδώσει ομόλογα ύψους 25-30 δισ. ευρώ.
“Η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων θα είχε ενδιαφέρον, εάν είχαμε τα κεφάλαια για να τα αγοράσουμε”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά στο μέτωπο της ανάπτυξης τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το α' τρίμηνο του 2011 θα είναι καλύτερο από το δ' τρίμηνο του 2010.
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
"Διγλωσσία" Παπαδήμου - Παπακωνσταντίνου για αναδιάρθρωση του χρέους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου