Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΕΕ: Δεν υπάρχει θέμα διαδοχής του Καντάφι από τον γιο του

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ανεχθεί το ενδεχόμενο διαδοχής του Λίβυου δικτάτορα Μουαμμάρ Καντάφι, από τους γιούς του στην εξουσία της Λιβύης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ξεκάθαρη. Το καθεστώς του Καντάφι έχει χάσει κάθε νομιμότητα που είχε και γι’ αυτό πρέπει να φύγει από την Λιβύη. Το καθεστώς Καντάφι, από όσα γνωρίζω, αποτελείται και από τους γιούς του» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Μάϊκλ Μάν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης.

«Θέλουμε η επιθυμία του λαού της Λιβύης να γίνει σεβαστή. Θέλουμε να δούμε μια μετάβαση σε ένα δημοκρατικό μέλλον για την Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.....

Τα σχόλια του εκπρόσωπου τύπου, ήρθαν μετά από ένα δημοσίευμα στους New York Times, σύμφωνα με το οποίο, τουλάχιστον δύο από τους γιούς του Καντάφι, του πρότειναν να φύγει από την ηγεσία της χώρας, ώστε να ανοίξει τον δρόμο στον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι που θα ηγηθεί μιας νέας συνταγματικής δημοκρατίας ως μέρος της επίλυσης του προβλήματος των αναταραχών που επικρατούν στην χώρα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν ο Καντάφι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για 42 χρόνια, έχει συμφωνήσει με το σχέδιο αυτό.

Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, είναι ο ιδρυτής του «Ιδρύματος Καντάφι Διεθνής Φιλανθρωπία» και διαθέτει και πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Το 2006 άφησε προσωρινά την Λιβύη μετά την κριτική που άσκησε στον τρόπο ηγεσίας του Καντάφι. Τότε θεωρήθηκε από τις Δυτικές Δυνάμεις ως ο ενδεχόμενος προοδευτικός διάδοχος στην ηγεσία. Ωστόσο, μόλις άρχισε η εξέγερση κατά του Καντάφι ο ίδιος συντάχθηκε με το μέρος του πατέρα του και έκανε δηλώσεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπέρ του καθεστώτος.

Ο κ. Μάν αρνήθηκε να σχολιάσει ποια θα ήταν η θέση της ΕΕ, αν στην νέα κυβέρνηση της Λιβύη συμμετείχαν άτομα από το καθεστώς του Καντάφι, τα οποία θα βρίσκονταν υπό διεθνή επίβλεψη, σε στόχο την συμφιλίωση στη Λιβύη, αποκαλώντας τις απόψεις αυτές εικασίες

Μία ομάδα από την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Δράση, πρόκειται να ταξιδέψει στην Λιβύη για να συναντηθεί με αντάρτες στην πόλη της Βεγγάζης, στα πλαίσια μιας «άσκησης ακρόασης», είπε ο κ. Μάν.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη δήλωση έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, σύμφωνα με τον οποίο, ο Καντάφι και η οικογένειά του πρέπει να αποχωρήσουν από την Λιβύη, ενώ λίγο νωρίτερα, είπε πως Ιταλία έχει αναγνωρίσει το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως «τον μόνο συνομιλητή» της. Παράλληλα, πρόσφερε οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση των ανταρτών στην ανατολική Λιβύη.

Από την άλλη πλευρά, η Βρετανία υποστηρίζει πως αυτή την στιγμή δεν επιδιώκεται μια «στρατηγική έξοδος» του Καντάφι αλλά μια «ουσιαστική κατάπαυση του πυρός» και ο τερματισμός της βίας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. «Ο ρόλος μας δεν είναι να επιβάλουμε λύσεις στην Λιβύη. Αυτό δεν είναι κάτι που θα κάνουμε. Κάθε κυβέρνηση χρειάζεται να είναι κυβέρνηση αποδεκτή από ολόκληρο τον Λιβυκό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά στην δήλωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: