Τέλος στην ατιμωρησία των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, καθώς μέχρι σήμερα, κατά βάση όλοι αυτοί που συνθέτουν ένα διεφθαρμένο κράτος, έπεφταν «στα μαλακά».
Με το νέο υπό κατάρτιση πειθαρχικό δίκαιο, θα διαχωριστούν τα πειθαρχικά από τα υπηρεσιακά...
συμβούλια, προκειμένου να απαλειφθούν τα γνωστά φαινόμενα «συναδελφικής αλληλεγγύης» - που εξασφαλιζόταν μέσω της συμμετοχής συνδικαλιστών σε αυτά - στην εξέταση υποθέσεων διαφθοράς και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων, που είχε ως αποτέλεσμα την απαλλαγή τους.
Με δηλώσεις του προς «Το Βήμα», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, προανήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και τη μη δημοσιοποίηση αποφάσεων των οργάνων της διοίκησης στο «Διαύγεια».
Επίσης, συνέδεσε το νέο πειθαρχικό δίκαιο και με την οικοδόμηση του νέου μισθολογίου τονίζοντας ότι «αξιοκρατικές προσλήψεις», αξιοκρατικές προαγωγές και το νέο αυστηρό και αξιόπιστο πειθαρχικό δίκαιο συνιστούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και το νέο μισθολόγιο».
Πρόσθεσε δε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για ένα μισθολόγιο που δίνει κίνητρα στη παραγωγικότητα, αμείβει την εργασία δίκαια και ισότιμα, είναι να έχουν εξασφαλιστεί τα εχέγγυα μια ακριβοδίκαιης αξιολόγησης».
Τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο πειθαρχικό δίκαιο έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου που παραπέμπονται για πειθαρχικά παραπτώματα να καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ προτείνεται και η αύξηση των προστίμων για πειθαρχικές παραβάσεις.
Ταυτόχρονα, επιμηκύνεται από τα δύο στα πέντε χρόνια η παραγραφή γενικά των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ενώ τα πειθαρχικά παραπτώματα που σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, χρηματισμό κλπ θα μπορούν να παραγραφούν μόνο μετά την παρέλευση επταετίας.
Προαγωγές στο δημόσιο
«Οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το δημόσιο», τονίζει με έμφαση ο υπουργός Εσωτερικών. Ο ίδιος «αναζητώντας τις βαθύτερες αίτιες για τη διάλυση του δημοσίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «καταλήγει κανείς ανεπιφύλακτα στον καθοριστικό ρόλο της αναξιοκρατίας στις προαγωγές».
Κατά τον κ. Ραγκούση, «η χειραγώγηση 25.000 προϊσταμένων με ευνοιοκρατικά, πελατειακά κριτήρια, όχι μόνο κομματικά αλλά και προσωπικά, των υπουργών, οδήγησαν στη λαφυραγώγηση του δημοσίου. Ήταν από τα μελανότερα σημεία, το βαθύ σκοτάδι, της Μεταπολίτευσης».
Ο κ. Ραγκούσης προαναγγέλλει τη συνταγματική θωράκιση, για αξιοκρατικές προαγωγές στο δημόσιο, μετά τη συνταγματική κατοχύρωση των αξιοκρατικών προσλήψεων, προκειμένου «η χώρα να μην κινδυνεύσει ξανά να πληρώνει τα σπασμένα της λαφυραγώγησης του δημοσίου».
Επισημαίνει δε ότι «σήμερα, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο σώμα προϊσταμένων, αξιοκρατικά εκλεγμένων, που δεν χρωστάνε σε κανέναν τίποτε. Ένα σώμα προϊσταμένων που αποφασίζει σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας - μέσα από το σύστημα «Διαύγεια», το οποίο εφαρμόζεται ανεξαίρετα».
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Γ. Ραγκούσης: "Οι πελατειακές σχέσεις στις προαγωγές σκότωσαν το δημόσιο"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου