Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

"Ιδιωτική" άδεια άνευ αποδοχών και στο Δημόσιο


Τη δυνατότητα να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών και οι δηµόσιοι υπάλληλοι, ενώ παράλληλα θα µπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του στόχου των 50.000 αποχωρήσεων εργαζομένων ετησίως, ώστε να διατηρηθεί η αναλογία του 1 προς 5, όσον αφορά στην απομάκρυνση και την πρόσληψη αντίστοιχα νέων υπαλλήλων...



Σύµφωνα µε πηγές που επικαλούνται τα “Νέα” (13/04), µια τέτοια προοπτική εξετάζει η κυβέρνηση, εάν ο αριθµός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα µπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους δηµοσίους υπαλλήλους να αποχωρήσουν προσωρινά από τη θέση τους, διασφαλίζοντας όµως τη δυνατότητα επιστροφής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα µπορούσε κατά συνέπεια κάποιος δηµόσιος υπάλληλος να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να εργαστεί για πέντε χρόνια στον ιδιωτικό τοµέα και αµέσως µετά να επιστρέψει στη θέση του έχοντας µάλιστα αποκτήσει και την εµπειρία της εργασίας από την ελεύθερη αγορά.

Αντιστοίχως, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόµενο να επιτραπεί η δυνατότητα part time (µερικής απασχόλησης) στο Δηµόσιο.

Αυτό στην πράξη σηµαίνει, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, ότι µία µητέρα ανήλικων παιδιών για παράδειγµα θα µπορούσε να εργάζεται µόνο τρεις ηµέρες την εβδοµάδα, κάτι που σηµαίνει ότι και η µισθοδοσία της θα τύχαινε της ανάλογης προσαρµογής.

Ο υπουργός Οικονοµικών επιθυµεί η αναλογία του 1/5 να µετατραπεί σε 1/7, ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε και την Τρίτη (12/04) στον ΚΤΕ της αρµοδιότητας του στη Βουλή, ότι η διαφορά του 1/5 µε το 1/7 θα είναι µόνο 6.000 δηµόσιοι υπάλληλοι.

“Με το 1/5 πάµε σε µείωση 200 χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, µε το 1/7 σε µείωση 206.000”, είπε ο κ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: